Brexit: Miniştrii britanici au analizat scenariul amânării ieşirii ţării lor din UE cu două luni – presă

Miniştrii din cabinetul britanic au discutat în spatele uşilor închise despre planurile de a amâna cu opt săptămâni ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a relatat marţi cotidianul The Telegraph, transmite dpa.
Economica.net - mie, 06 feb. 2019, 08:13
Brexit: Miniştrii britanici au analizat scenariul amânării ieşirii ţării lor din UE cu două luni - presă

Potrivit publicaţiei citate, miniştrii britanici ar dori o amânare cu două luni a Brexitului dacă acordul de retragere convenit de premierul Theresa May şi UE este votat de parlament.

În condiţiile în care ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar este prevăzută pentru 29 martie, ”perioada de graţie” ar însemna amânarea Brexitului până la data de 24 mai.

Deşi Theresa May a afirmat constant că Brexitul se va produce ‘la timp’, ministrul pentru comerţ internaţional Liam Fox a sugerat recent că retragerea Regatului Unit din UE ar putea fi amânată pentru a acorda răgaz pentru finalizarea unui acord.

Fox, care în trecut s-a pronunţat împotriva amânării Brexitului, a recunoscut săptămâna trecută că o ”scurtă amânare” pentru elaborarea legislaţiei necesare pentru aplicarea acordului ar conveni majorităţii parlamentarilor.

Theresa May, care a primit sprijinul legislativului de la Londra pentru renegocierea mecanismului de ”backstop” (clauză conform căreia Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite ”frontiere dure” între Irlanda şi provincia Irlanda de Nord), a promis să revină în Camera Comunelor în 13 februarie, când este prevăzut un al doilea vot asupra acordului de retragere.

Planul iniţial prezentat de şefa executivului britanic a fost respins masiv de parlament în 15 ianuarie.

În urmă cu o săptămână, parlamentarii britanici i-au cerut premierului britanic Theresa May să renegocieze acordul de Brexit pentru a înlocui mecanismul de „backstop”. Marea Britanie urmează să iasă din UE la 29 martie, dar acordul de retragere, pe care parlamentarii britanici refuză să-l ratifice din cauza prevederilor ‘backstop’-ului cu privire la comerţ, ar menţine relaţiile actuale pentru o perioadă de tranziţie până cel puţin la sfârşitul anului viitor şi, posibil, pentru încă doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...