Brexit: Partidul Conservator al premierului britanic ar putea propune parlamentarilor opţiunea unui nou referendum – presă

Guvernul premierului Theresa May redactează o scrisoare adresată Partidului Laburist din opoziţie ce ar putea sugera permisiunea ca deputaţii să decidă dacă ar trebui să fie organizat un referendum de confirmare cu privire la orice acord asupra Brexitului, a informat joi publicaţia The Guardian, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 05 apr. 2019, 05:01
Brexit: Partidul Conservator al premierului britanic ar putea propune parlamentarilor opţiunea unui nou referendum - presă

„O scrisoare către Laburişti, în care se conturează poziţia (guvernului) după două zile de discuţii, este în curs de redactare”, a declarat editorul politic al ziarului, Heather Stewart.

„Mi s-a spus că este probabil ca aceasta să includă ideea că un referendum de confirmare ar trebui să fie o opţiune pusă la dispoziţia membrilor parlamentului”, a precizat ziaristul britanic.

O echipă a executivului de la Londra a discutat miercuri şi joi cu o delegaţie a Partidului Laburist pentru a încerca să găsească o ieşire din impas.

Guvernul premierului Theresa May a discutat joi, pentru a doua zi consecutiv, cu principalul partid de opoziţie despre modul în care ar putea fi deblocat impasul din parlament asupra Brexitului, pe fondul nemulţumirii crescânde a euro-scepticilor din Partidul Conservator de guvernământ, informează dpa.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a informat că o echipă guvernamentală condusă de adjunctul premierului Theresa lui May, ministrul David Lidington, a purtat timp de patru ore şi jumătate „discuţii tehnice detaliate şi productive” cu Partidul Laburist.

„Guvernul şi opoziţia (Laburiştii) speră să se întâlnească din nou mâine pentru a continua activitatea în vederea identificării unei căi de urmat care să pună în practică (rezultatul) referendumului, conştienţi de necesitatea de a realiza progrese înaintea viitorului Consiliu European”, a spus purtătorul de cuvânt.

Responsabilul pentru Brexit al cabinetului „din umbră” al Partidului Laburist, Keir Starmer, care a condus echipa de negociere la discuţiile cu guvernul, a declarat anterior că intenţia partidului său vizează discutarea posibilităţii unui referendum „de confirmare” cu privire la orice fel de acord final în privinţa Brexitului.

„Discutăm planul alternativ al Laburiştilor şi chestiuni precum votul de confirmare”, a declarat Starmer pentru presă în momentul sosirii la discuţii.

Liderul laburist Jeremy Corbyn s-a declarat dezamăgit după prima rundă de convorbiri desfăşurată miercuri.”Poziţia (premierului) May nu s-a schimbat pe cât de mult mă aşteptam”, a afirmat Corbyn.

Planul opoziţiei laburiste include o uniune vamală permanentă şi includerea Marii Britanii în piaţa internă a UE. Mulţi parlamentari conservatori pro-europeni susţin un Brexit soft similar.

Însă conservatorii eurosceptici l-au criticat pe ministrul de finanţe Philip Hammond după ce acesta a declarat miercuri că un referendum asupra oricărui acord cu privire la Brexit ar fi „o propunere perfect credibilă”.

Hammond a declarat pentru postul de televiziune ITV că se aşteaptă ca liderii europeni să insiste pentru o prelungire a amânării termenului la care să aibă loc Brexitul, în cadrul summitului crucial de săptămâna viitoare.

Reflectând poziţiile divergente din cabinetul britanic, ministrul sănătăţii Matt Hancock a declarat joi pentru postul BBC Radio 4 că se opune ferm organizării unui al doilea referendum sau prelungirii amânării Brexitului.

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...