Brexit: Partidul Conservator al premierului britanic ar putea propune parlamentarilor opţiunea unui nou referendum – presă

Guvernul premierului Theresa May redactează o scrisoare adresată Partidului Laburist din opoziţie ce ar putea sugera permisiunea ca deputaţii să decidă dacă ar trebui să fie organizat un referendum de confirmare cu privire la orice acord asupra Brexitului, a informat joi publicaţia The Guardian, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 05 apr. 2019, 05:01
Brexit: Partidul Conservator al premierului britanic ar putea propune parlamentarilor opţiunea unui nou referendum - presă

„O scrisoare către Laburişti, în care se conturează poziţia (guvernului) după două zile de discuţii, este în curs de redactare”, a declarat editorul politic al ziarului, Heather Stewart.

„Mi s-a spus că este probabil ca aceasta să includă ideea că un referendum de confirmare ar trebui să fie o opţiune pusă la dispoziţia membrilor parlamentului”, a precizat ziaristul britanic.

O echipă a executivului de la Londra a discutat miercuri şi joi cu o delegaţie a Partidului Laburist pentru a încerca să găsească o ieşire din impas.

Guvernul premierului Theresa May a discutat joi, pentru a doua zi consecutiv, cu principalul partid de opoziţie despre modul în care ar putea fi deblocat impasul din parlament asupra Brexitului, pe fondul nemulţumirii crescânde a euro-scepticilor din Partidul Conservator de guvernământ, informează dpa.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a informat că o echipă guvernamentală condusă de adjunctul premierului Theresa lui May, ministrul David Lidington, a purtat timp de patru ore şi jumătate „discuţii tehnice detaliate şi productive” cu Partidul Laburist.

„Guvernul şi opoziţia (Laburiştii) speră să se întâlnească din nou mâine pentru a continua activitatea în vederea identificării unei căi de urmat care să pună în practică (rezultatul) referendumului, conştienţi de necesitatea de a realiza progrese înaintea viitorului Consiliu European”, a spus purtătorul de cuvânt.

Responsabilul pentru Brexit al cabinetului „din umbră” al Partidului Laburist, Keir Starmer, care a condus echipa de negociere la discuţiile cu guvernul, a declarat anterior că intenţia partidului său vizează discutarea posibilităţii unui referendum „de confirmare” cu privire la orice fel de acord final în privinţa Brexitului.

„Discutăm planul alternativ al Laburiştilor şi chestiuni precum votul de confirmare”, a declarat Starmer pentru presă în momentul sosirii la discuţii.

Liderul laburist Jeremy Corbyn s-a declarat dezamăgit după prima rundă de convorbiri desfăşurată miercuri.”Poziţia (premierului) May nu s-a schimbat pe cât de mult mă aşteptam”, a afirmat Corbyn.

Planul opoziţiei laburiste include o uniune vamală permanentă şi includerea Marii Britanii în piaţa internă a UE. Mulţi parlamentari conservatori pro-europeni susţin un Brexit soft similar.

Însă conservatorii eurosceptici l-au criticat pe ministrul de finanţe Philip Hammond după ce acesta a declarat miercuri că un referendum asupra oricărui acord cu privire la Brexit ar fi „o propunere perfect credibilă”.

Hammond a declarat pentru postul de televiziune ITV că se aşteaptă ca liderii europeni să insiste pentru o prelungire a amânării termenului la care să aibă loc Brexitul, în cadrul summitului crucial de săptămâna viitoare.

Reflectând poziţiile divergente din cabinetul britanic, ministrul sănătăţii Matt Hancock a declarat joi pentru postul BBC Radio 4 că se opune ferm organizării unui al doilea referendum sau prelungirii amânării Brexitului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...