Brexit: Polonia, Ungaria şi Cehia, statele din ECE care concurează pentru atragerea locurilor de muncă

Pe măsură ce Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) speră să atragă cele mai multe locuri de muncă din Londra, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 21 mart. 2017, 08:33
Brexit: Polonia, Ungaria şi Cehia, statele din ECE care concurează pentru atragerea locurilor de muncă

Marile firme de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operaţiuni şi angajaţi în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam şi Luxemburg.

În acest timp, Polonia, Ungaria şi Cehia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare şi pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice, dar sunt mult mai multe locuri de muncă.

Când cel mai mare fond de investiţii din lume, BlackRock Inc, a anunţat că-şi va înfiinţa anul acesta un hub global în Budapesta, cele mai multe solicitări de locuri de muncă au venit dintr-un loc neaşteptat: Londra.

Cei interesaţi să părăsească cel mai important centru financiar european pentru capitala Ungariei au reprezentat o treime din aspiranţi, a declarat Melanie Seymour, directorul din Budapesta al BlackRock, care gestionează active de peste 5.000 de miliarde de dolari.

Cum Londra se îndreaptă spre un exod al talentelor post-Brexit, tendinţa în Europa Centrală şi de Est este în sens opus. După ani de exod al creierelor spre Europa Occidentală, regiunea încă are multe de oferit.

Companii importante, printre care Goldman Sachs Group în Polonia şi Pfizer în Cehia, vor contribui la triplarea numărului de angajaţi în regiune. În sectorul financiar, juridic, de cercetare, design şi alte domenii ar putea lucra până în 2025 un milion de persoane, arată datele Association of Business Service Leaders (ABSL) din Polonia.

Instituţia lucrează la proiecte cu şapte mari firme din sectorul financiar care vizează mutarea unor locuri de muncă de la Londra, a declarat recent directorul ABSL, Pawel Panczyj. Accentul este pus pe poziţiile din zona middle office, precum managementul riscurilor şi tehnologia informaţiei.

‘Vorbim cu bănci, companii de asigurări şi fonduri de investiţii care vor să îşi mute peste hotare operaţiunile de middle office. Principalul factor care stă la baza deciziei lor este Brexitul’, a declarat Pawel Panczyj.

Politica de atragere a locurilor de muncă din Londra este condusă de Polonia, care are 936 de centre cu 212.000 de angajaţi, şi ar urma să ajungă la 300.000 de angajaţi până în 2020, susţine ABSL.

În domeniul serviciilor financiare, gigantul elveţian UBS AG are un hub global în Cracovia. Banca americană de investiţii Goldman Sachs, care intenţionează să-şi reducă la jumătate numărul de angajaţi din Londra, va ajunge în următorii trei ani să aibă câteva sute de angajaţi la Varşovia, a anunţat publicaţia germană Handelsblatt. Altă mare bancă americană, JPMorgan Chase & Co, care ar putea muta în ECE aproximativ 2.500 de locuri de muncă, ia în considerare Polonia. În Cracovia are operaţiuni producătorul de bere Heineken NV, iar oraşul Wroclaw găzduieşte un sediu Google Inc.

În Brno, al doilea mare oraş din Cehia, se află sediul regional al gigantului american de telecomunicaţii AT&T Inc, în timp ce în oraşul românesc Cluj-Napoca este prezentă compania Hewlett Packard Enterprise Co.

Şi salariile au crescut în regiune în urma sosirii multinaţionalelor. Dezvoltatorii de software cu o experienţă de 3-5 ani au în medie salarii anuale de 28.500 euro (30.275 dolari) în Praga şi de 33.200 euro în Budapesta. Acestea sunt de trei ori mai mari decât salariul mediu din Cehia şi Ungaria, dar mult sub nivelul de 65.000 euro pe an în Dublin.

Referendumul de anul trecut a forţat băncile şi celelalte companii din sectorul financiar să caute noi baze de operaţiuni într-o ţară care va rămâne parte din UE. În plus, băncile sunt presate şi să scadă costurile, pe măsură ce îşi reorganizează operaţiunile.

Polonia este deja o destinaţie importantă de offshoring pentru bănci, estimările privind locurile de muncă din domeniul serviciilor financiare transferate aici din ţările occidentale variind între 35.000 şi 45.000. Băncile elveţiene Credit Suisse şi UBS se numără printre firmele care au în Polonia activităţi semnificative în domeniul IT şi administrativ.

În prezent, firmele financiare încep să mute operaţiuni mai sofisticate, precum managementul riscurilor sau dezvoltare de produs, profitând de avantajele oferite de o mână de lucru calificată, spaţii de birouri şi salarii mai ieftine decât în majoritatea Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare a site-urilor de cumpărături și aplicații care funcționează ca o......
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Metodologia de acordare a gradaţiei de merit - sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul ...
Electric UP 2 – Ajutor de până la 150.000 de euro la instalarea de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare, pentru IMM-uri şi HoReCa
Electric UP 2 – Ajutor de până la 150.000 de euro la instalarea de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare, ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii ...
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice ...