Brexit: Premierul May trebuie „să facă faţă” propriului guvern pentru a achita factura (Verhofstadt)

Referentul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a invitat-o duminică pe Theresa May, premierul Marii Britanii, să se confrunte cu opiniile discordante din cadrul propriului guvern pentru a reglementa problema financiară a despărţirii Londrei de Bruxelles, relatează AFP. 
Economica.net - Dum, 22 oct. 2017, 12:46
Brexit: Premierul May trebuie
Şefa guvernului britanic trebuie”să-i facă faţă lui Boris Johnson şi altor membri ai partidului său, care refuză să recunoască implicaţiile Brexit, pentru care totuşi ei au făcut campanie”, a declarat deputatul european ziarului The Mail on Sunday. 

Campania în favoarea Brexit „nu a fost capabilă să definească amploarea angajamentelor britanice în Europa”, consideră Guy Verhofstadt. „Este evident totuşi că nu contribuabilii europeni vor reglementa ‘nota de plată’ britanică”, 

El se referea astfel la problema reglementării financiare a despărţirii, punct de dezacord între cele două părţi: Londra avansează plata a 20 de miliarde de euro pentru a-şi onora angajamentele faţă de UE, când aşteptările europene se cifrează – potrivit unor surse – între 60 şi 100 de miliarde de euro. 

Această problemă este, împreună cu drepturile cetăţenilor expatriaţi şi frontiera irlandeză, unul dintre cele trei dosare prioritare ale UE, asupra cărora ea cere permanent „progrese suficiente” înainte de a angaja a doua etapă a negocierilor, care va aborda relaţiile viitoare dintre cele două părţi. 

„Rezolvarea completă şi definitivă va face parte din acordul final pe care îl vom avea” şi care va include „relaţiile viitoare” între Regatul Unit şi UE, a declarat vineri Theresa May la Bruxelles unde avea loc un summit european. 

Liderii europeni au făcut un gest faţă de premierul britanic, dându-şi „aprobarea” pentru a începe să lucreze pe „plan intern” asupra relaţiei viitoare. Ei aşteaptă totuşi din partea Londrei propuneri concrete cu privire la reglementarea chestiunii financiare. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat vineri în finalul summitului că Regatul Unit este „departe de calculul” asupra angajamentelor sale financiare faţă de UE. 

În acest context urmează să se deplaseze luni la Paris David Davis, ministrul responsabil cu Brexit, pentru un dineu cu Jean-Yves le Drian. 

În aceeaşi zi, Theresa May va prezenta Camerei Comunelor rezultatele discuţiilor purtate la summit. Cu această ocazie, ea va trebui să-şi reitereze angajamentele faţă de cei 3 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit. 

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării cererii pentru vehicule electrice, a anunţat Asociaţia Producătorilor......
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri ...