1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Brexit: Primarul Londrei îi cere premierului britanic să amâne data ieşirii din UE

Primarul Londrei, Sadiq Khan, i-a cerut premierului britanic Theresa May să amâne data pentru Brexit, prevăzut pentru 29 martie, estimând că ea nu mai are timp să readapteze acordul de retrage a Marii Britanii din UE, informează vineri AFP.

01 mar, 2019 | Agerpres

"Este clar că nu putem ajunge la un acord semnificativ aprobat de Parlament înainte de 29 martie", a declarat pentru AFP Sadiq Khan, personalitate marcantă a Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie. "Sper că premierul va asculta de glasul raţiunii", a adăugat el, exprimându-şi speranţa că Theresa May va amâna data de ieşire sau se va retrage din procesul pentru Brexit.

Cu o lună înainte de Brexit, Marea Britanie riscă o ieşire fără acord din UE, deputaţii respingând masiv, în ianuarie, textul negociat cu dificultate între Theresa May şi Bruxelles.

Lidera britanică încearcă acum să aducă modificări acestui acord, în speranţa ca acesta să fie adoptat de Parlamentul britanic până la 12 martie. Dacă parlamentarii îl vor respinge din nou, ea îi va întreba la 13 martie dacă vor să scoată Marea Britanie din UE fără acord. Dacă ei vor refuza, ea le va supune la vot o propunere pentru o amânare "limitată" a Brexitului.

Însă liderii europeni au avertizat că pentru a fi acceptată, orice amânare ar trebui să fie justificată în mod corespunzător.

Eurofilul Sadiq Khan, care pledează pentru organizarea unui al doilea referendum asupra Brexitului, estimează că îngheţarea procesului de ieşire din UE constituie soluţia cea mai realistă.

"Să oprim cronometrul. Acordul negociat de premier, chiar dacă ea este capabilă să-l îmbunătăţească, este un acord rău (...). Parlamentul este în impas", a spus Khan. "În aceste circumstanţe, cred că ar trebui să le permitem britanicilor să aibă un cuvânt de spus", a adăugat primarul Londrei.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat săptămâna aceasta că va susţine organizarea unui al doilea referendum, însă Partidul Conservator condus de Theresa May se opune în mod categoric oricărei noi consultări populare.

Khan a dezvăluit joi un nou studiu potrivit căruia, în pofida îngrijorărilor privind forma pe care o vor lua viitoarele relaţii între Marea Britanie şi UE, Londra a atras anul trecut mai multe investiţii străine decât orice alt oraş din lume.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO