Brexit: Primarul Londrei îi cere premierului britanic să amâne data ieşirii din UE

Primarul Londrei, Sadiq Khan, i-a cerut premierului britanic Theresa May să amâne data pentru Brexit, prevăzut pentru 29 martie, estimând că ea nu mai are timp să readapteze acordul de retrage a Marii Britanii din UE, informează vineri AFP.
Economica.net - vin, 01 mart. 2019, 13:31
Brexit: Primarul Londrei îi cere premierului britanic să amâne data ieşirii din UE

„Este clar că nu putem ajunge la un acord semnificativ aprobat de Parlament înainte de 29 martie”, a declarat pentru AFP Sadiq Khan, personalitate marcantă a Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie. „Sper că premierul va asculta de glasul raţiunii”, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că Theresa May va amâna data de ieşire sau se va retrage din procesul pentru Brexit.

Cu o lună înainte de Brexit, Marea Britanie riscă o ieşire fără acord din UE, deputaţii respingând masiv, în ianuarie, textul negociat cu dificultate între Theresa May şi Bruxelles.

Lidera britanică încearcă acum să aducă modificări acestui acord, în speranţa ca acesta să fie adoptat de Parlamentul britanic până la 12 martie. Dacă parlamentarii îl vor respinge din nou, ea îi va întreba la 13 martie dacă vor să scoată Marea Britanie din UE fără acord. Dacă ei vor refuza, ea le va supune la vot o propunere pentru o amânare „limitată” a Brexitului.

Însă liderii europeni au avertizat că pentru a fi acceptată, orice amânare ar trebui să fie justificată în mod corespunzător.

Eurofilul Sadiq Khan, care pledează pentru organizarea unui al doilea referendum asupra Brexitului, estimează că îngheţarea procesului de ieşire din UE constituie soluţia cea mai realistă.

„Să oprim cronometrul. Acordul negociat de premier, chiar dacă ea este capabilă să-l îmbunătăţească, este un acord rău (…). Parlamentul este în impas”, a spus Khan. „În aceste circumstanţe, cred că ar trebui să le permitem britanicilor să aibă un cuvânt de spus”, a adăugat primarul Londrei.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat săptămâna aceasta că va susţine organizarea unui al doilea referendum, însă Partidul Conservator condus de Theresa May se opune în mod categoric oricărei noi consultări populare.

Khan a dezvăluit joi un nou studiu potrivit căruia, în pofida îngrijorărilor privind forma pe care o vor lua viitoarele relaţii între Marea Britanie şi UE, Londra a atras anul trecut mai multe investiţii străine decât orice alt oraş din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic necesar finalizării lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica din Capitală.......
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură ...