Brexit: Reacţiile liderilor europeni după ce Marea Britanie a anunţat oficial CE că va părăsi Uniunea

Lideri ai mai multor state membre ale Uniunii Europene au reacţionat, miercuri, la scurt timp după ce Marea Britanie a notificat oficial Consiliul European în legătură cu intenţia de a ieşi din blocul comunitar, exprimându-şi speranţa că relaţiile dintre 'Cei 27' şi Londra vor evolua pozitiv, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Economica.net - joi, 30 mart. 2017, 04:04
Brexit: Reacţiile liderilor europeni după ce Marea Britanie a anunţat oficial CE că va părăsi Uniunea

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a estimat că Brexitul ‘va fi dureros pentru britanici’. Liderul francez a făcut această declaraţie în marja unei vizite oficiale în Indonezia, după ce Londra a notificat oficial UE cu privire la declanşarea procedurii de separare.

‘Cred că va fi dureros pentru britanici’, a declarat preşedintele francez în faţa jurnaliştilor, opinând că Bexitul ‘va obliga Europa să meargă înainte, fără îndoială cu viteze diferite’, aşa cum de fapt, în opinia sa, ‘a fost mereu’.

Estimând drept ireversibilă procedura pentru ieşirea Regatului Unit din UE, Francois Hollande a subliniat că aceasta nu poate depăşi doi ani. ‘Aceasta se va încheia cu un acord comercial între Marea Britanie şi Europa, să sperăm că acesta va fi cel mai bun acord comercial posibil, şi pentru Europa, şi pentru Marea Britanie’, a continuat Hollande.

Dacă Brexitul este ‘dureros sentimental’ pentru europeni, el va fi ‘dureros economic’ pentru britanici, a continuat Hollande, constatând că ‘aceasta a demarat de altfel cu întreprinderile care încep să se instaleze în Franţa’. Totuşi, ‘intenţia noastră nu este în niciun caz de a-i pedepsi (pe britanici) pentru principiu’, a adăugat şeful statului francez.

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy a accentuat că în negocierile privind Brexit-ul prioritatea va trebui să fie ‘minimizarea incertitudinii’ create prin decizia Regatului Unit de a părăsi UE.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său maltez Joseph Muscat, Rajoy a transmis un mesaj de ‘încredere şi calm’ tuturor spaniolilor care trăiesc în Regatul Unit şi britanicilor din Spania. Guvernul de la Madrid va apăra interesele Spaniei în timpul acestor negocieri, care sperăm să ducă la un acord echilibrat, a adăugat şeful executivului spaniol.

Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, a atras atenţia că, după Brexit, Uniunea Europeană trebuie să ‘strângă cureaua’ şi să cedeze din prerogative către statele membre. ‘Brexit-ul a arătat că preocupările cetăţenilor trebuie luate în serios’, a afirmat şeful diplomaţiei austriece. În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să devină mai unită în materie de politică externă şi de securitate şi să lase în acelaşi timp ‘chestiunile mai mărunte’ în seama statelor membre.

În condiţiile în care Regatul Unit nu va mai contribui la bugetul Uniunii, celelalte state ar trebui să aibă în vedere reducerea costurilor, şi nu majorarea obligaţiilor individuale, a mai punctat ministrul austriac.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a estimat că familia europeană va scădea peste doi ani de la 28 la 27 de membri, ceea ce este realmente trist. El şi-a exprimat speranţa ca ‘divorţul dintre UE şi Regatul Unit să se poată produce în mod decent’ şi cele două să poată ‘păstra relaţii apropiate în viitor’. ‘Este în interesul tuturor’, a subliniat într-un comunicat şeful guvernului danez, care a ţinut să atragă atenţia că decizia britanică de ieşire din UE şi de pe piaţa unică ‘va avea consecinţe’ şi că ‘drepturile şi obligaţiile merg mână în mână’.

Suedia regretă decizia Regatului Unit, care a fost ‘un partener apropiat şi valoros’, a spus şi prim-ministrul suedez Stefan Lofven. Acesta a salutat pe de altă parte ‘tonul constructiv’ al scrisorii în care premierul britanic a anunţat declanşarea procedurii de ieşire din blocul comunitar şi a adăugat că doreşte ca negocierile de separare să fie unele ‘structurate şi orientate către rezultate, astfel ca relaţiile cu Regatul Unit să rămână cât mai bune şi favorabile’.

Şeful diplomaţiei slovene, Karl Erjavec, a estimat că ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu este bună nici pentru UE, nici pentru Regatul Unit. El a apreciat însă că Brexit-ul nu va avea prea mare impact asupra slovenilor aflaţi în Regatului Unit şi nici asupra cooperării economice sloveno-britanice. El a mai menţionat că urmează să discute în cursul după-amiezii cu ambasadorul Regatului Unit la Ljubljana, Sophie Honey, în legătură cu ieşirea Regatului Unit din UE şi viitorul cooperării sale cu blocul comunitar.

Belgia este gata să înceapă în curând negocierile pentru Brexit, a spus premierul Charles Michel. ‘Suntem convinşi că orice acord trebuie să fie avantajos atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru Uniunea Europeană. Angajamentele din trecut trebuie onorate. Măsurile de tranziţie trebuie să permită o tranziţie uşoară, dacă sunt clar definite şi există un cadru legal adecvat. Este esenţial să fie protejate drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit, conform principiului reciprocităţii’, a detaliat el.

Premierul sloven Miro Cerar a cerut unitate celor 27 de state membre ale UE la negocieri, astfel încât să se asigure interesele Uniunii şi ale fiecărei ţări. Într-o declaraţie de presă, el a afirmat că trebuie păstrate relaţii bune atât între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, cât şi între Londra şi Ljubljana.

Ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dacic, a făcut schimb de opinii cu omologul său din Luxemburg, Jean Asselborn, aflat în vizită la Belgrad. Oficialul sârb a insistat că Brexit-ul nu va avea niciun efect asupra parcursului european al ţării sale şi că Serbia doreşte în continuare să adere la UE.

La rândul său, şeful diplomaţiei luxemburgheze a arătat că ieşirea Regatului Unit din UE este în primul rând o problemă a uniunii, însă este legată şi de vestul Balcanilor, deoarece ‘toată lumea trebuie sp facă eforturi şi să realizeze progrese’. Brexit ‘nu poate distruge procesul de extindere a UE’, a adăugat el.

Ambasadorul Regatului Unit la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat miercuri preşedintelui Consiliului European scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului, semnată semnată marţi seară de premierul britanic Theresa May. Documentul deschide o perioadă de doi ani de negocieri pentru stabilirea modalităţii de ieşire a Regatului Unit din blocul comunitar şi pentru structurarea relaţiilor viitoare dintre Londra şi UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Armata germană a deconectat de la internet o conexiune a serviciului de videoconferințe Webex, din cauza unei breșe de securitate
Armata germană a deconectat de la internet o conexiune a serviciului de videoconferințe Webex, din cauza unei breșe de ...
Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinţe Webex, platformă similară Zoom, după o breşă de securitate din cauza căreia date de la peste......
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută ...
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...