BREXIT Soros iese din hibernare: Miros de sânge, pariuri de vreme rea

Referendumul din Marea Britanie privind apartenenţa la UE şi depresia economică din zona euro l-au scos din hibernare pe reputatul investitor George Soros, care la 85 de ani a revenit la biroul de trader, considerând că sunt bani de făcut în următoarea perioadă cu pariuri de vreme rea. De altfel, artizanul momentului care a rămas în istorie ca "miercurea neagră" avertizează că retragerea Regatului Unit din pactul european ar anunţa, inevitabil, sfârşitul Uniunii Europene.
Economica.net - sâm, 11 iun. 2016, 22:21
BREXIT Soros iese din hibernare: Miros de sânge, pariuri de vreme rea

Potrivit datelor Băncii Angliei, investitorii au efectuat retrageri de capital şi au schimbat în alte monede 65 de miliarde lire sterline net doar în martie şi aprilie, de teama Brexitului. Cea mai mare bancă britanică avertizează că lira s-ar putea prăbuşi cu 20% în urma ieşirii Marii Britanii din UE, ajungând aproape de paritate cu euro.

Pentru că pieţele financiare sunt vulnerabile la „efectul de turmă”, percepţiile investitorilor reprezintă principalul factor care va influenţa cursul lirei sterline în perioada de volatilitate din jurul referendumului in-out, programat pentru 23 iunie. Răspândirea unei rumori în pieţe cum că lira este pe cale să se prăbuşească ar putea declanşa infernul chiar şi în absenţa vreunui argument concret.

Datele Băncii Angliei arată că investitorii au efectuat retrageri de capital sau au schimbat în alte valute 77 de miliarde de lire în perioada noiembrie-aprilie, faţă de doar 2 miliarde de lire în semestrul financiar anterior, mai-octombrie.

Banca britanică HSBC estimează că valoarea lirei sterline se va prăbuşi cu 20% dacă britanicii vor vota pentru ieşirea din UE, prognoză coroborată şi de Insitutul Naţinal pentru Cercetare Economică şi Socială de la Londra, cel mai vechi şi unul dintre cele mai reputate institute independente de cercetare şi think-tank-uri din Anglia.

Lira sterlină se tranzacţionează aproape de minimele ultimilor şapte ani, după ce ultimele sondaje, publicate marţi, 7 iunie, au arătat că electoratul înclină spre ieşirea din UE. Mai multe instituţii şi organizaţii economice au avertizat că Brexitul ar avea consecinţe dezastruoase pentru economia Marii Britanii. Între ele, amintim Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Trezoreria Marii Britanii.

Corul de bocitoare este completat de apariţiile din ultimele zile ale miliardarului George Soros. Influentul investitor avertizează direct că ieşirea din UE ar fi un dezastru: pe de o parte, ar declanşa retrageri de capital record din Marea Britanie şi, pe de altă parte, ar provoca aproape sigur implozia Uniunii Europene. Soros se arată totuşi optimist în privinţa jocului şanselor, afirmând că pariază pe trimful raţiunii şi rămânerea Marii Britanii în UE.

Pe de altă parte, Wall Street Journal şi Bloomberg transmit, pe surse, o informaţie care ar trebui să dea fiori pe şira spinării decidenţilor din holurile maiestuoase şi încăperile somptuoase ale sediului istoric al Băncii Angliei din Threadneedle Street. La venerabila vârstă de 85 de ani, George Soros ar fi revenit la biroul de trader, în cadrul fondului de investiţii al familiei sale, de unde ar fi dirijat o serie de tranzacţii mari, pariind pe vremuri grele în următoarea perioadă.

Soros a acumulat o avere colosală, evaluată la 24 de miliarde de dolari, reuşind mai multe pariuri de succes pe pieţele valutare şi pe burse.

Amintim că George Soros şi-a câştigat renumele internaţional în toamna lui 1992, când a făcut un miliard de dolari practic într-o singură zi prin pariuri speculative agresive pe deprecierea lirei sterline. Ziua a rămas în memoria bancherilor englezi drept „miercurea neagră”, când speculatorii valutari au umilit Banca Angliei şi au forţat retragerea Marii Britanii din mecanismul de adoptare la euro.

Azi, Soros pune Brexitul mai presus de o posibilă criză economică în China şi de accederea controversatului Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite în top trei riscuri pentru economia globală.

Pieţele par să-i dea dreptate. Aurul, refugiul tradiţional al investitorilor în vremuri tulburi, s-a apreciat cu 17% de la începutul anului şi a ajuns la 1.244 dolari pe uncie, iar un indice american al acţiunilor companiilor miniere specializate în metale preţioase a urcat cu 98% în aceeaşi perioadă, faţă de o creştere de 3,5% a indicelui de referinţă S&P 500 al bursei de la New York.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV: Dosar de amploare la Consiliul Concurenței, de interes pentru toți șoferii. City Insurance, liderul RCA, a reclamat că este discriminată de ASF și autoritățile europene
EXCLUSIV: Dosar de amploare la Consiliul Concurenței, de interes pentru toți șoferii. City Insurance, liderul RCA, a reclamat ...
City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, cu trei milioane de clienți doar pe zona RCA, a reclamat, în a doua parte a lui 2020, la Consiliul Concurenței, că exercițiul......
Primul an Covid-19 în spitale: peste 55% dintre internări – în spitalizare de zi. Ponderea lor a crescut uşor faţă de 2019
Primul an Covid-19 în spitale: peste 55% dintre internări – în spitalizare de zi. Ponderea lor a crescut uşor faţă ...
În anul 2020 au fost internaţi în spitale aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în total, 5,89 de ...
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul chinez poate cere daune statului
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul ...
Adoptarea Legii 5G în forma actuală ar putea costa industria de telecomunicații din România între 2,7 și 4,2 miliarde ...
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Autostrada de Centură București Nord: Contractul pentru lotul 2 ar putea fi semnat miercuri cu UMB – surse
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea semna miercuri, 12 mai, contractul pentru ...