Brexit: Summit în trei între Renzi, Merkel şi Hollande, luni, pe o insulă din Mediterana

Şeful guvernului italian, Matteo Renzi, i-a invitat miercuri pe cancelarul german Angela Merkel şi pe preşedintele francez Francois Hollande să participe la un mini-summit post-Brexit luni, pe o insulă din largul coastelor italiene, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 17 aug. 2016, 19:58
Brexit: Summit în trei între Renzi, Merkel şi Hollande, luni, pe o insulă din Mediterana

Prim-ministrul italian Matteo Renzi îi va primi pe Angela Merkel şi Francois Hollande la Napoli, iar apoi discuţiile dintre cei trei lideri va avea loc pe insula Ventotene, în largul coastelor italiene, între Roma şi Napoli, a precizat guvernul italian într-un comunicat.

Matteo Renzi a ales această insulă, care a servit de închisoare pentru unul dintre părinţii fondatori ai Europei, pentru a sublinia necesitatea unui nou start pentru Uniunea Europeană, după şocul votului britanic pentru părăsirea UE.

Insula Ventotene a servit regimului fascist italian între 1941 şi 1943 drept loc de exil pentru opozanţii politici, printre care fostul preşedinte Sandro Pertini şi Altiero Spinelli, un om politic considerat unul dintre părinţii fondatori ai UE. Prim-ministrul italian vrea să facă din această închisoare, în prezent parţial deteriorată, un loc de cercetare pentru tinerii europeni.

Brexitul şi consecinţele sale asupra viitorului UE i-au făcut să strângă rândurile pe liderii francez, italian şi german.

Preşedintele francez, cancelarul german şi şeful guvernului italian au lansat, la 27 iunie, la Berlin, un apel la ‘un nou impuls’ pentru Europa.

Reuniunea lor de luni de pe insula din Mediterana are loc cu trei săptămâni înainte de un summit considerat crucial pentru viitorul Europei, care va avea loc la 16 septembrie, la Bratislava.

Brexitul este ‘o înfrângere politică’ pentru Europa şi trebuie să reprezinte o ‘mare sonerie de deşteptare’ pentru UE, care trebuie să se reformeze rapid, a afirmat în iulie şi Matteo Renzi.

La rândul său, preşedintele francez a efectuat un turneu european după referendumul britanic, în cadrul căruia s-a deplasat la Praga, Lisabona şi Dublin.

La finalul întrevederii, cei trei lideri europeni vor susţine o conferinţă de presă pe port-avionul Garibaldi, nava amiral a marinei militare italiene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...