Brexit: Theresa May doreşte renegocierea acordului, UE refuză. Ce s-a întâmplat în Parlamentul britanic

Cu două luni înainte de Brexit, premierul Theresa May a obţinut marţi de la deputaţii britanici un "mandat" pentru a redeschide negocierile cu Bruxellesul, dar Uniunea Europeană a refuzat imediat, un dialog al surzilor cu rezultat incert, comentează AFP. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că acordul privind separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană nu a fost făcut pentru a fi renegociat, după ce Camera Comunelor a votat marţi pentru a înlocui 'backstop'-ul nord-irlandez cu "măsuri alternative", transmite Reuters.
Economica.net - mie, 30 ian. 2019, 07:20
Brexit: Theresa May doreşte renegocierea acordului, UE refuză. Ce s-a întâmplat în Parlamentul britanic

„A negocia o asemenea schimbare nu va fi uşor. Aceasta va implica redeschiderea acordului de retragere, un demers pentru care ştiu că apetitul partenerilor noştri europeni este limitat”, a declarat Theresa May în Camera Comunelor. „Cred însă că având un mandat din partea acestei adunări, pot obţine o asemenea schimbare”, a mai spus ea.

Un reviriment major pentru premierul conservator care, în urmă cu câteva săptămâni, încă mai susţinea că „Tratatul de retragere” din UE, intens negociat luni întregi cu Bruxellesul, dar respins în urmă cu două săptămâni de deputaţii britanici, este „cel mai bun” şi „singurul posibil”.

Tratatul încheiat în noiembrie „nu este renegociabil”, a răspuns imediat la Bruxelles un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Puţin mai devreme, preşedintele francez, Emmanuel Macron, aflat în Cipru, a respins şi el o asemenea eventualitate, afirmând că acordul este „cel mai bun acord posibil şi nu este renegociabil”.

El a îndemnat guvernul britanic „să prezinte rapid” negociatorului-şef al UE, Michel Barnier, „următoarele etape care vor permite evitarea unei ieşiri fără acord pe care nimeni nu o doreşte, dar pentru care, din nefericire, trebuie să ne pregătim cu toţii”.

 

Acordul de divorţ a fost respins masiv la 15 ianuarie de parlamentarii britanici şi premierul Theresa May depune de atunci eforturi pentru a evita o ieşire fără acord, un scenariu de care se tem mediile economice.

Dacă doreşte să renegocieze acest text, Theresa May va trebui să ţină seamă, de asemenea, de o serie de amendamente votate marţi seară de parlamentarii britanici. De altfel, unul dintre acestea exclude o ieşire din Uniunea Europeană fără acord. Altul cere modificarea Tratatului cu UE, mai ales a dispoziţiei cu privire la „backstop” vizând să evite revenirea la o frontieră fizică între provincia britanic Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

În schimb, parlamentarii au respins un amendament al deputatei laburiste (opoziţie) Yvette Cooper, care ar fi putut avea drept consecinţă amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie. Această respingere a provocat o prăbuşire a cursului lirei, semn al îngrijorării sectorului economic.

„Extinderea articolul 50 nu va împiedica o ieşire fără acord”, a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor. Ea şi-a luat angajamentul să supună votului un acord revizuit „imediat ce va fi posibil”.

Dacă niciun acord nu va fi încheiat cu UE până la 13 februarie, premierul britanic şi-a anunţat intenţia de a organiza un vot pe 14 februarie asupra unei retrageri fără acord.

Amendamentele votate marţi seară nu au însă un caracter obligatoriu, mai notează AFP.

 

UE: Acordul de Brexit „nu este renegociabil” (purtător de cuvânt)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că acordul privind separarea Marii Britanii de Uniunea Europeană nu a fost făcut pentru a fi renegociat, după ce Camera Comunelor a votat marţi pentru a înlocui ‘backstop’-ul nord-irlandez cu „măsuri alternative”, transmite Reuters.

„Acordul de retragere este şi rămâne cea mai bună şi singura modalitate de a asigura retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a declarat Donald Tusk prin intermediul unui purtător de cuvânt.

„Backstop-ul este parte a acordului de retragere şi acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”, a mai spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...