Brexit: UE ar putea ajunge la o înţelegere cu Marea Britanie în problema graniţei irlandeze înainte de 12 martie

Uniunea Europeană ar putea ajunge la o înţelegere cu Marea Britanie în problema graniţei irlandeze înainte de 12 martie, data la care deputaţii britanici ar urma să supună din nou la vot acordul între guvernul premierului Theresa May şi Bruxelles cu privire la ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, au declarat joi pentru dpa diplomaţi din UE.
Economica.net - joi, 28 feb. 2019, 14:17
Brexit: UE ar putea ajunge la o înţelegere cu Marea Britanie în problema graniţei irlandeze înainte de 12 martie

O serie de voturi-cheie cu privire la Brexit sunt aşteptate în parlamentul de la Londra la 12, 13 şi 14 martie, în primul rând urmând să fie reluat votul asupra acordului de divorţ respins în ianuarie de deputaţii britanici, acord care se referă şi la controversata problemă a graniţei irlandeze.

Theresa May a încercat o renegociere a documentului, dar Bruxellesul se opune ferm atât relansării discuţiilor, cât şi stabilirii unui termen-limită cu privire la aşa-zisul „backstop”, clauză prin care Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Dacă acordul de retragere „pică” din nou în parlament la 12 martie, deputaţii vor vota asupra unei ieşiri a ţării din UE fără un acord („no-deal Brexit”), iar dacă resping ieşirea din UE fără un acord va urma un alt vot prin care Londra să solicite Bruxelles-ului o amânare a termenului la care este prevăzută retragerea oficială, 29 martie.

Theresa May, care iniţial s-a opus unei amânări, pare să accepte în prezent ideea, cu condiţia să nu se întârzie mai mult de luna iunie.

Joi, diplomaţi ai UE au declarat pentru dpa că o astfel de amânare este aproape inevitabilă în momentul de faţă. În cazul în care amândouă părţile vor fi de acord asupra acestui aspect, problema se va afla pe agenda următorului summit al liderilor UE din 21-22 martie.

Unul din compromisurile avute în vedere este un fel de act adiţional la acordul de retragere care să stipuleze că nu se va recurge la clauza de ”backstop” decât în situaţia în care va fi absolut necesar şi pentru cât mai puţin timp posibil, a menţionat un diplomat.

O asemenea prevedere ar fi o variantă cu o forţă de constrângere legală mai mare decât asigurările primite în acest sens în ianuarie de Theresa May de la oficialii UE, notează dpa.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...