Brexit: UE ar putea decide să extindă termenul de 29 martie pentru Brexit dacă Londra furnizează un motiv valid

Liderii Uniunii Europene (UE) ar putea decide să extindă termenul de 29 martie pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar în cazul în care Londra furnizează un motiv valid pentru o astfel de cerere, a indicat miercuri Comisia Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 16 ian. 2019, 12:24
Brexit: UE ar putea decide să extindă termenul de 29 martie pentru Brexit dacă Londra furnizează un motiv valid

„Marea Britanie nu a solicitat o prelungire. Dacă va exista o cerere de prelungire din partea Marii Britanii în care să fie prezentate motivele unei astfel de prelungiri, va trebui ca UE27 să ia o decizie în unanimitate”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas.

Premierul britanic Theresa May încearcă miercuri să obţină un consens în legislativ cu privire la un acord de Brexit, după respingerea masivă de marţi seara din Camera Comunelor a acordului negociat de guvernul său cu Bruxelles.

Amânarea Brexit-ului este posibilă, dar avem nevoie de un motiv clar, susţine ministrul german al justiţiei

Data ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană poate fi amânată, dar Londra va trebui întâi să clarifice de această dată ceea ce doreşte şi care ar fi avantajul, a declarat miercuri ministrul german al justiţiei, Katarina Barley, potrivit Reuters.

Barley, ce are dublă cetăţenie, germană şi britanică, a spus că Londra trebuie să prezinte rapid propuneri privind modul în care doreşte să procedeze după ce marţi seara parlamentul britanic a respins acordul care prevedea o ieşire ordonată a Regatului Unit din blocul comunitar.

”Respingerea clară a acordului de retragere de către Camera Comunelor ne pune într-o situaţie foarte dificilă”, a afirmat Katarina Barley, care a apărut în faţa jurnaliştilor purtând un hanorac pe care erau imprimate cele 12 stele galbene de pe drapelul Uniunii Europene.

În Camera Comunelor, acordul încheiat de premierul Theresa May cu Bruxellesul nu a obţinut decât 202 voturi ”pentru”, comparativ cu 432 de voturi ”împotrivă”, aceasta fiind cea mai grea înfrângere suferită de către un lider britanic începând din anii 1920. Acest vot istoric a lăsat Regatul Unit într-o incertitudine în ce priveşte viitorul său, cu două luni şi jumătate până la Brexit, prevăzut pe 29 martie.

Imediat ce a fost cunoscut votul privind acordul, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a prezentat o moţiune de cenzură împotriva guvernului, calificând acest rezultat drept ”catastrofal”.

Brexit: ‘Avem încă timp să negociem’, afirmă cancelarul Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri că ‘mai este încă timp pentru a negocia’ un acord de Brexit, în funcţie de eventualele propuneri ale prim-ministrului britanic Theresa May, transmit dpa şi AFP.

‘Regret mult că parlamentul britanic a respins ieri seară (marţi -. n.red.) acordul’, a afirmat cancelarul Merkel într-o declaraţie de presă.

Ea a subliniat însă că decizia cu privire la cum se va continua depinde de Theresa May, Germania şi Uniunea Europeană urmând să aştepte ce propuneri vor veni de la Londra.

‘Noi dorim ca pagubele – care vor exista, cu siguranţă, atunci când Marea Britanie va ieşi (din UE) – să fie cât mai reduse posibil. De aceea, fireşte, vom încerca să găsim împreună o soluţie ordonată’, a adăugat şefa guvernului german.

‘Avem încă timp să negociem, dar aşteptăm acum ce propune prim-ministrul’ britanic, a menţionat ea.

Potrivit cancelarului, Bundestagul se va reuni joi pentru a examina legislaţia ce ar urma să intre în vigoare dacă Brexit-ul se va produce fără un acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...