Brexitul a depreciat lira sterlină cu aproape 17% faţă de dolar – Saxo Bank

Începutul lui 2017 este presărat cu riscuri politice, printre care alegerile prezidenţiale din Germania şi alegeri generale în Olanda, însă Marea Britanie este considerată cea mai mare ameninţare dintre toate, comentează Christopher Dembik, director Analiză Macro, Saxo Bank, în cadrul unei analize.
Economica.net - vin, 13 ian. 2017, 12:10
Brexitul a depreciat lira sterlină cu aproape 17% faţă de dolar - Saxo Bank

Potrivit lui Christopher Dembik, cel mai vizibil efect al Brexit-ului fiind deprecierea lirei sterline, care a scăzut cu aproape 17% faţă de dolar. Dintre toate evenimentele politice care vor avea loc în primul trimestru din 2017 (alegerile prezidenţiale din Germania pe 12 februarie, alegeri generale în Olanda pe 15 martie), aplicarea articolului 50 de către Marea Britanie la finalul lui martie va fi cu siguranţă cel mai riscant, din cauza ponderii economice a Marii Britanii şi a zonei euro, a căror cotă combinată în PIB-ul global în dolari este de 3,9% şi, respectiv, 15,7%.

Până acum, cel mai vizibil efect al Brexit a fost deprecierea lirei sterline (celălalt factor ce explică deprecierea este marele deficit de cont curent al Marii Britanii, care este aproape de 7% din PIB). Lira sterlină a scăzut cu aproape 17% faţă de dolar şi cu 9,3% faţă de euro, din 23 iunie încoace. Tendinţa descendentă a avut loc în două etape, prima după referendum şi apoi ca urmare a discursului premierului Theresa May la Congresul Partidului Conservator din 30 septembrie, când aceasta a favorizat în mod clar opţiunea pentru un Brexit dificil, arată Christopher Dembik.

Pe parcursul negocierilor cu UE, Marea Britanie se va confrunta negreşit cu intransigenţa multor ţări, mai ales Franţa, deşi actualul guvern poate avea o mai mică influenţă la nivel european din cauza alegerilor prezidenţiale din aprilie. La prima vedere, balanţa de putere este mai favorabilă UE decât Marii Britanii, căci exporturile europene către Marea Britanie însumează doar 3% din PIB-ul UE, în timp ce exporturile britanice către UE reprezintă în jur de 13% din PIB-ul Marii Britanii.

A doua problemă are legătură cu posibilul impact economic al Brexit în ECE. Cehia şi Slovacia sunt printre cele mai importante destinatare ale investiţiilor Marii Britanii din regiune şi ar putea să fie cele mai penalizate în eventualitatea unui Brexit dificil.

Pe termen scurt, decizia de a ieşi din UE nu a afectat semnificativ fluxurile de investiţii. Construcţia unei noi fabrici Jaguar Land Rover în vestul Slovaciei, care ar trebui să între în producţie în 2018 şi să contribuie puternic la creşterea PIB-ului şi la ocuparea forţei de muncă, este încă în conformitate cu planul.

Totuşi, pe termen mediu, există o adevărată nesiguranţă cu privire la prezenţa continuă a companiilor britanice în regiune (peste 300 de firme din Marea Britanie operează în Cehia, care este un hub pentru intrarea în ţările învecinate). Această dependenţă economică reprezintă un avantaj cheie pentru guvernul britanic, care ar putea negocia susţinerea ţărilor ECE pe parcursul procesului de negociere (cu privire la drepturile de a desfăşura activitatea în altă ţară, de exemplu), la schimb cu menţinerea investiţiilor britanice, arată Christopher Dembik.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare precum Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...