Brexitul nu va provoca o nouă criză financiară, afirmă şeful Trezoreriei americane

Turbulenţele provocate de votul în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu indică semne ale unei alte crize financiare, a afirmat luni secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, într-un interviu acordat CNBC, citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 17:26
Brexitul nu va provoca o nouă criză financiară, afirmă şeful Trezoreriei americane

Provocarea pentru liderii globali este să furnizeze stabilitate şi să promoveze creşterea, a declarat Jack Lew, care, însă, a admis că Brexitul va duce la noi turbulenţe economice pe plan mondial şi în SUA.

Oficialul american şi-a exprimat încrederea că autorităţile din Marea Britanie, Europa şi SUA vor reuşi să gestioneze dificultăţile cauzate de Brexit.

Deşi impactul asupra pieţelor financiare la patru zile după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană a fost semnificativ, până acum totul s-a desfăşurat în mod ordonat. Dar cel mai bine pentru economia mondială şi stabilitatea geopolitică ar fi fost ca britanicii să voteze în favoarea rămânerii ţării în UE, a explicat Lew.

‘În special pieţele valutare se confruntă cu volatilităţi din cauza dezechilibrelor economice din întreaga lume. Acţiuni unilaterale de intervenţie ar fi destabilizatoare’, a afirmat Lew, adăugând că urmăreşte cu mare atenţie evoluţia cursului de schimb.

Acesta a reafirmat că un dolar mai puternic reflectă o economie a SUA mai puternică iar aprecierea ‘verzilor’ este în interesul Statelor Unite.

În pofida scăderilor acţiunilor băncilor europene la burse, înregistrate în ultimele zile, acestea sunt ‘mai bine pregătite’ pentru a face faţă unui Brexit, decât erau în 2008, a dat asigurări Lew. Acesta a explicat că există lichidităţi masive aflate la dispoziţia băncilor centrale şi instituţiilor financiare dar în Europa ar putea urma o perioadă lungă de schimbări.

Luni, lira sterlină a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimii doi ani în raport cu moneda euro, pe fondul continuării incertitudinilor politice şi economice legate de votul în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Lira sterlină a coborât până la 83,26 pence pentru un euro, sub nivelul atins vineri, care era deja cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda britanică de la începutul lunii aprilie 2014. În total, lira sterlină a pierdut peste 9% din valoare în raport cu moneda euro de la anunţarea victoriei taberei Brexit la referendumul de joi.

În raport cu dolarul american, lira sterlină a rămas în apropiere de minimul ultimilor 30 de ani (1,3229 dolari pentru o liră), atins vineri.

‘Lira a rămas sub presiune, iar randamentul pentru obligaţiunile britanice pe 10 ani a coborât sub 1% pentru prima dată, semn că piaţa ia în calcul noi măsuri de relaxare a politicii monetare din partea Băncii Angliei în săptămânile şi lunile următoare’, a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

O reducere a dobânzii de bază din partea Băncii Angliei ar face lira mai puţin atractivă. În plus, noi achiziţii de active, care să stimuleze activitatea economică şi să injecteze lichidităţi în sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.

Britanicii au luat prin surprindere pieţele financiare votând în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană la un referendum organizat joia trecut

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...