Brexitul va fi un şoc pentru bugetul UE şi ar putea diminua fondurile alocate politicii de coeziune – studiu

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea efectul unui şoc pentru bugetul european, care va înregistra astfel un deficit anual de circa 10 miliarde de euro, fapt care anticipează negocieri dificile între statele membre pentru a face faţă acestei situaţii, relevă un studiu difuzat luni de un think-tank european, relatează AFP.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 18:42
Brexitul va fi un şoc pentru bugetul UE şi ar putea diminua fondurile alocate politicii de coeziune - studiu

În funcţie de atitudinea pe care o vor adopta statele blocului comunitar, ‘Brexitul poate fi o oportunitate sau o ameninţare pentru bugetul UE’, se arată în studiul elaborat de Institutul Jacques Delors.

Ar exista totuşi posibilitatea ca acest deficit să fie mai mic dacă, asemeni Norvegiei, Marea Britanie va continua să participe la unele politici comunitare şi să contribuie astfel într-o anumită măsură la bugetul UE.

Dar chiar şi în cazul unui aşa-numit ‘Brexit dur’ (hard Brexit) ce ar presupune într-un scenariu extrem o ruptură economică totală a Marii Britanii de UE, deficitul ar putea fi atenuat de taxele vamale ce ar fi instituite într-o asemenea eventualitate.

‘Estimăm că deficitul adus de Brexit bugetului UE va fi între 5 şi 17 miliarde de euro pe an’, iar suma de 10 miliarde reprezintă scenariul ‘cel mai probabil’, afirmă autorii studiului, Jorg Haas şi Eulalia Rubio.

De altfel, această sumă de 10 miliarde de euro corespunde în prezent contribuţiei financiare nete a Londrei la bugetul comunitar, adică diferenţa dintre ceea ce plăteşte Uniunii Europene şi ceea ce încasează de la aceasta prin diferite programe.

Totuşi, dincolo de toate incertitudinile, ‘este clar că Brexitul va fi pentru bugetul UE un şoc’ în faţa căruia cei 27 de membri vor trebui să reacţioneze ‘sporind contribuţiile naţionale, reducând cheltuielile sau printr-o combinaţie între aceste două opţiuni’, se arată în studiu.

‘Ne aşteptăm la o negociere dificilă, având în vedere că Brexitul va adânci probabil diviziunile existente între statele contributoare nete şi cele beneficiare nete la bugetul UE’, notează autorii.

Ei estimează că probabil capitolele bugetului comunitar care vor fi afectate cel mai mult de diminuarea fondurilor vor fi politica agricolă comună şi politica de coeziune.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.