Britanicii s-au răzgândit: Majoritatea ar vota să rămână în UE – sondaj

Opinia publică britanică asupra Europei s-a schimbat în ultimul an şi jumătate, cu cei mai mulţi dintre locuitori dorind acum să rămână în Uniunea Europeană mai degrabă decât să iasă, arată un sondaj publicat joi, cu o săptămână înainte de alegerile europene, notează Reuters.
Economica.net - vin, 16 mai 2014, 05:19
Britanicii s-au răzgândit: Majoritatea ar vota să rămână în UE - sondaj

Primul ministru David Cameron a promis să ofere britanicilor un referendum pentru a rămâne sau ieşi din UE în 2017 dacă va fi reales anul viitor, în încercarea de a răspunde la o provocare electorală tot mai mare din partea Partidului pentru Independenţa Regatului Unit /UKIP/ anti-UE.

Sondajul de joi, realizat de Ipsos MORI, arată ca 54% dintre britanici ar vota pentru a rămâne în blocul celor 28 de naţiuni dacă un referendum ar avea loc astăzi, în timp ce 37% ar vota să iasă.

Ultimul sondaj Ipsos MORI asupra aceleiaşi întrebări din noiembrie 2012 arăta că 48% ar fi votat pentru a părăsi UE şi 44% să rămână.

Alte două sondaje publicate în martie de YouGov arătau de asemenea că mai mulţi alegători ar vota pentru a rămâne mai degrabă decât să iasă din UE.

‘După mai mulţi ani de ostilitate faţă de Europa în urma crizei, oamenii par mai dispuşi să rămână în UE – deşi o reducere a puterilor ei este în continuare mai populară decât integrarea viitoare’, a declarat Gideon Skinner, şeful de cercetare politică Ipsos MORI într-un comunicat.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.003 britanici prin telefon între 10 şi 12 mai.

Termenii dezbaterii asupra Europei s-au schimbat din 2012, a mai declarat Skinner pentru Reuters, după ce Cameron s-a oferit să încerce să renegocieze ferm relaţiile Marii Britanii cu UE cu posibilitatea ca ţara să rămână în bloc în condiţii diferite.

Cu toate acestea, euroscepticismul în Marea Britanie este încă puternic, cu UKIP, care vrea ca ţara să părăsească Uniunea Europeană şi pe cale de a se plasa primul sau al doilea în alegerile de săptămâna viitoare pentru Parlamentul European, potrivit mai multor sondaje, aminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
La mai puțin de șase luni de la demararea proiectului de renovare a Secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni din București, Codin Maticiuc, Fundația Metropolis și...
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac ...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...