1EUR = 4.7798 RON | Bucureşti 10 º

Investiţii

Brokeri: Piaţa de capital românească nu merge; tot mai mulţi intermediari se închid

Piaţa de capital românească nu merge, tot mai mulţi intermediari se închid şi se fac tot mai puţini bani, a declarat, marţi, Dan Paul, preşedinte al Asociaţiei Brokerilor din Piaţa de Capital, într-o conferinţă de specialitate.

24 mai, 2016 | Agerpres

'Avem toate instituţiile pieţei acolo unde trebuie, funcţionează perfect. Anul acesta vom avea toate reglementările europene puse în funcţiune. La un moment dat ne-am întâlnit cu reprezentanţii unei burse străine şi ne spuneau că au şi ei depozitar central, bursă, ASF şi e perfect şi la noi. Numai că noi avem tranzacţii pe zi mult sub 10 milioane de euro, preţurile nu au crescut nivelul valorilor din piaţă faţă de momentul de jos din 2009, piaţa nu şi-a revenit, piaţa nu merge, tot mai mulţi intermediari se închid, se fac bani tot mai puţini în piaţă. Dacă avem aşa lucruri bune, totul funcţionează perfect, de ce nu merge piaţa? Cred că problema este umană, oamenii care sunt în această ţară. Nu trebuie să ne fie ruşine de lucrul acesta', a spus Paul.

El a reamintit că statul este cel mai important jucător din piaţa de capital românească însă nu are viziune.

'Statul este cel mai important jucător, are cele mai multe evaluări în piaţă, cele mai multe participaţii şi ar trebui să fie conştient de ele şi să facă ceva. Să facă ceva pentru ce? Piaţa de capital se bazează pe trei piloni principali: pe bani, informaţie şi pe încredere. Noi spunem că vrem emitenţi pe piaţă, să atragem, pentru că vrem să avem lichiditate. Aşa se poate dezvolta bursa. Din punctul de vedere al statului, vine pe piaţă făcând o ofertă publică primară sau secundară, vrând să atragă bani pentru stat, pentru companie. Ce să facă cu ei? Nu are o viziune statul. Nu ştie ce să facă cu banii sau este o problemă umană. Dacă statul vinde o companie, nu mai are participare majoritară, nu mai poate să numească oameni în Consiliul de administraţie, nu mai poate să angajeze directori, nu mai poate să plătească poliţe politice sau alte favoruri. Atunci nu vrea să facă lucrul acesta, că nu mai are atâţia oameni în CA, nu mai are atâţia directori', a mai arătat oficialul Asociaţiei Brokerilor din Piaţa de Capital.

De asemenea, acesta a precizat că vrea să vadă dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară poate să controleze o companie în care statul este acţionar majoritar, dând ca exemplu Conpet Ploieşti.

'Statul, la o companie unde deţine pachetul majoritar, Conpet Ploieşti, a anunţat o Adunare generală în care dividendul prognozat era foarte mare. Preţurile pe piaţă au crescut, vorbim despre informaţii, după care în Adunarea generală nu a fost aprobat acest dividend. Preţurile au scăzut. A fost piaţa manipulată sau nu? Nu ştiu, dar ASF poate să controleze o companie în care statul este acţionar majoritar. ASF este numit de către Parlament, de către stat, la Conpet preşedintele CA este numit de către stat. Să văd dacă statul anchetează statul', a mai arătat Dan Paul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO