Bruxelles acceptă acordarea de ajutoare publice pentru Agenţia France Presse

Comisia Europeană a acceptat joi acordarea de ajutoare publice Agenţiei France Presse /AFP/ pentru ''misiuni de interes general'', dar vrea să se asigure că abonamentele statului la AFP nu reprezintă ''subvenţii deghizate'' incompatibile cu dreptul european, relatează AFP.
Economica.net - joi, 27 mart. 2014, 21:21
Bruxelles acceptă acordarea de ajutoare publice pentru Agenţia France Presse

Executivul comunitar fusese sesizat în 2010 printr-o plângere provenită de la agenţia de presă germană DAPD – desfiinţată de atunci -, care acuza AFP că primeşte subvenţii ilicite de la statul francez.

Bruxellesul, exprimându-şi satisfacţia în legătură cu ”excelenta cooperare cu autorităţile franceze în acest dosar”, doreşte asigurări referitoare la finanţarea AFP, a indicat Antoine Colombani, purtător de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, Joaquin Almunia.

Decizia Comisiei îi ”permite Agenţiei France Presse să iasă din situaţia de incertitudine ce a durat patru ani şi să-şi securizeze finanţarea publică, indispensabilă exercitării misiunilor sale”, a declarat, cu satisfacţie, Emmanuel Hogg, preşedinte-director general /PDG/ al AFP, într-un comunicat.

Comisia le-a trimis joi o scrisoare autorităţilor franceze pentru a le invita ”să se asigure că numărul de abonamente va fi limitat la ceea ce este efectiv necesar pentru a acoperi cerinţele administraţiei lor şi că modalităţile de calculare a preţurilor la abonamentele statului” vor fi în conformitate cu grila tarifară aplicată întreprinderilor din sectorul privat, a indicat o sursă comunitară.

Scopul Comisiei este de a se asigura că ”abonamentele pe care statul continuă să le plătească în calitate de client nu reprezintă subvenţii deghizate, ci să fie stabilite în conformitate cu criterii comerciale”, a precizat Colombani.

”Aceasta îi va permite Agenţiei France Presse să-şi continue activitatea în Franţa şi la nivel internaţional, fără distorsiuni determinate de concurenţă în raport cu alte agenţii ce nu beneficiază de ajutoare masive de care ea a putut beneficia mai multe decenii”, a adăugat el.

Potrivit declaraţiilor lui Colombani, ”scrisoarea trimisă în prezent nu încheie procedura”, ci ”îi dă un termen de-o lună Franţei pentru a indica dacă acceptă propunerile şi un an pentru a le aplica”.

Dacă Parisul nu se conformează cererilor Comisiei, se poate deschide o procedură formală de anchetă.

AFP aminteşte că, în martie 2012, parlamentul francez a recunoscut legal misiunile de interes general ale Agenţiei înscriindu-le în statutul AFP, care, prin urmare, a suferit o uşoară modificare.

Referitor la ajutoarele acordate până în prezent de statul francez, nu poate exista nici o recuperare, deoarece sistemul de subvenţii statale era în vigoare înainte de începerea aplicării Tratatului de la Roma, a comentat o sursă europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...