Bruxelles: Întâlnire Rusia-Ucraina pe tema gazelor

Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei participă joi, la Bruxelles, la o reuniune tehnică destinată punerii bazelor acordului privind preţul pe care Moscova îl va solicita Kievului pentru gazele furnizate, începând din iulie, care va garanta şi furnizarea către Uniunea Europeană, au declarat, pentru EFE, surse comunitare.
Economica.net - joi, 16 apr. 2015, 12:41
Bruxelles: Întâlnire Rusia-Ucraina pe tema gazelor

La întâlnirea de joi, ce se va desfăşura cu uşile închise, participă experţi ai Comisiei Europene, Rusiei şi Ucrainei, care vor aborda aspectele tehnice ale negocierilor aflate încă în suspensie, au precizat sursele, care au confirmat că încă nu există o dată pentru următoarea reuniune trilaterală la nivel politic.

Vinerea trecută a fost anulată reuniunea trilaterală politică privind gazele, ce ar fi trebuit să aibă loc la Berlin, pe 14 aprilie, deoarece părţile au considerat că încă mai este de lucru la nivel tehnic, scrie Agerpres.

Rusia şi Ucraina au decis să extindă până la finele lui iunie acordul temporar la care au ajuns în octombrie 2014, în legătură cu preţul şi importurile de gaze ruseşti, ceea ce dă spaţiu de lucru părţilor pentru a încerca să ajungă la o înţelegere pe termen mai lung.

Gazprom a acceptat să reducă cu 100 de dolari preţul pe care îl plăteşte Naftogaz pentru gaze, până la 248 dolari/1.000 mc, un tarif similar celui pentru statele membre, dar semnificativ sub nivelul de 485 dolari pe care Moscova îl impusese Kievului după căderea Guvernului lui Viktor Ianukovici, în februarie 2014, după câteva luni de proteste pro UE.

Divergenţele legate de această creştere a preţului gazelor au determinat cele două părţi să recurgă la Tribunalul de Arbitraj Economic de la Stockholm, care se preconizează că se va pronunţa pe acest subiect în toamna anului viitor.

Actualele negocieri se concentrează pe modul în care vor continua relaţiile comerciale în privinţa gazelor din luna iulie, când se va încheia actualul cadru temporar.

Bruxelles şi Kiev vor încheierea unui pact privind preţul gazelor şi condiţiile de achiziţie care să se extindă din iulie până când se va pronunţa Curtea de Arbitraj, în 2016, dar Moscova militează să se meargă mai departe cu contracte trimestriale.

Rezervele ucrainene de gaze se situează în prezent la şapte miliarde mc, dar, pentru a asigura furnizarea în ţară şi tranzitul spre UE la iarnă, Kievul va trebui să îşi completeze înmagazinările până la un nivel minim de 19 miliarde mc, în următoarele luni.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru vaccinul AstraZeneca nu mai e nevoie de programare
Pentru vaccinul AstraZeneca nu mai e nevoie de programare
Disponibilitatea dozelor de vaccin AstraZeneca permite Comitetul Național de Vaccinare să asigure vaccinarea fără ca doritorii să aștepte....
Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei
Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei
Aproape jumătate dintre companiile din România (46%) susţin că nu sunt afectate de criză şi funcţionează normal, ...
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie, în condiţiile ...
Pandemia este departe de a se încheia, spune şeful OMS
Pandemia este departe de a se încheia, spune şeful OMS
Confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ...