1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

News

Bruxellesul alocă 30 de milioane de euro în plus pentru promovarea produselor agricole ale UE

Comisia Europeană a confirmat miercuri că are intenţia de a aloca o finanţare suplimentară de 30 de milioane de euro pentru programele de promovare ale Politicii Agricole Comune (PAC) care încep în 2015, pe lângă cele 60 de milioane de euro prevăzute deja anual în bugetul PAC pentru aceste programe, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

03 sep, 2014 | Agerpres

Având în vedere că aceste scheme sunt cofinanţate, modificarea operată de CE ar putea să însemne o finanţare suplimentară în valoare de 60 de milioane de euro pentru măsurile de promovare.

'Programele de promovare sunt unul din instrumentele PAC care poate fi utilizat pe termen mediu pentru a răspunde la dificultăţile de pe piaţă aşteptate în unele sectoare ca urmare a embargoului rusesc, ajutând producătorii să găsească noi pieţe în interiorul şi în afara UE. Încurajez organizaţiile agricultorilor să profite de această oportunitate şi să prezinte scheme de promovare ambiţioase în săptămânile următoare', a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Majorarea fondurilor pentru promovarea produselor agricole este concepută să reducă impactul măsurilor introduse de Rusia împotriva anumitor produse agricole provenite din UE. În plus, această măsură vine după ce la mijlocul lunii trecute executivul comunitar a anunţat deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susţine pe producătorii europeni de fructe şi legume perisabile.

Roger Waite, purtătorul de cuvânt al lui Dacian Cioloş a informat că o reuniune extraordinară a miniştrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevăzută pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

Potrivit reprezentantului Delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană, Achim Irimescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, evaluările actuale privind pagubele sunt de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO