Bucşa, UniCredit: O să ne batem cu Vietnamul la salarii, dacă nu scade taxarea muncii

Guvernul are încasări prea slabe pentru a putea reduce contribuţiile de asigurări sociale, şi introducerea impozitării progresive se va face cu un nivel maxim de peste 16%, pe fondul încasărilor slabe la buget, crede Dan Bucşa, economist la UniCredit Londra. Nişte măsuri de acest gen vor lovi în productivitatea României, şi va afecta salariile şi consumul intern. Bucşa mai prognozează că în şase ani ne vom bate cu Vietnam şi Indonezia la nivelul salariilor, după ce am fost depăşiţi de China.
Mihai Banita - mie, 16 apr. 2014, 13:59
Bucşa, UniCredit: O să ne batem cu Vietnamul la salarii, dacă nu scade taxarea muncii

„Nu mi se pare fezabil să se treacă la o cotă progresivă cu nivelul maxim la 16%”, spune Bucşa, argumentând că veniturile bugetare sunt sub prognoze. Guvernul a anunţat că are de gând să introducă un sistem de taxare progresivă în trei trepte, în care cota maximă să fie cea de 16%.

Totodată, guvernul a mai anunţat şi că ar vrea să reducă contribuţiile la asigurările sociale datorate de angajator cu 5 puncte procentuale, când bugetul o va permite.

Economistul UniCredit spune că nu crede că guvernul va reduce prea curând taxarea muncii.

„Nu se vede niciun loc pentru reducerea CAS, pentru că încasările bugetare sunt slabe. Să ne uităm la Polonia care are o creştere puternică a încasărilor la buget şi să ne uităm şi la România, care are o creştere superioară a industriei, a retailului, unde vedem că încasările scad”, spune Bucşa. În opinia economistului UniCredit, problema este la colectare, dacă datele statistice sunt corecte.

Astfel, cu o desfiinţare a cotei unice şi institurirea unui sistem progresiv cu un nivel maxim peste cel de 16%, în timp ce reducerea CAS este puţin probabilă, România ar asista la o nouă creştere a fiscalităţii, cu efecte negative asupra economiei.

„Ţările care îşi pun problema productivităţii nu au în plan creşteri de taxe. Să ne uităm la Ungaria şi Polonia”, spune Bucşa.

O să ne batem cu Vietnamul şi Indonezia, cum să crească consumul intern?

Acesta mai spune că decizia înţeleaptă a guvernului ar fi cea în care impozitele pe muncă sunt reduse, România fiind una dintre ţările cu cea mai mare taxare a muncii, această măsură fiind preferabilă unei reduceri a taxelor pe consum, cum este TVA.

„Reducând taxarea muncii, reduci şi costurile de producţie şi faci firmele mai competitive”, spune Bucşa. Acesta remarcă faptul că în ultimii ani productivitatea muncii s-a îmbunătăţit, în mare parte datorită plafonării salariilor (ajustate cu inflaţia). Mai mult, salariile exprimate în euro au scăzut semnificativ, şi au ajuns la nivelul mediei sub cele din China. Nivelul salariilor în euro este cel care contează pentru firmele care fac expoturi, şi care au fost motorul economiei în ultii ani. Dacă ai ajuns să te baţi cu China la nivelul salariilor, şi în următorii şase ani vei ajunge la nivelul Vietnamului şi Indoneziei, nu ai cum să te aştepţi la o creştere a consumului intern, spune Bucşa.

„Eu vin dintr-o ţară cu sistem de taxare progresivă. A face sistemul şi mai complicat introducând mai multe trepte de taxare nu o să îţi aducă încasări mai mari la buget. România nu reuşeşte să colecteze nici într-un sistem cu cotă unică”, spune Bucşa, care lucrează în City-ul londonez.

Estimările UniCredit plasează creşterea economică la 2,7%, cu o evoluţie a agriculturii similară cu cea de anul trecut. Rata anuală a inflaţiei ar urma să fie de 3,7%, peste dobânda cheie de 3,5% a băncii centrale. Acest lucru nu va determina BNR să crească dobânda cheie, crede Bucşa.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...