Bucureştiul va găzdui sediul Centrului European de Securitate Cibernetică. Ce înseamnă şi ce beneficii aduce României

România va găzdui la București sediul Centrului European de Securitate Cibernetică, aceasta urmând a fi prima agenție europeană de pe teritoriul țării noastre. Unul dintre marile beneficii aduse de această poziţie, pe lângă capitalul de imagine, este şansa de a transforma capitala într-un hub de securitate cibernetică care va gestiona bugetul european de două miliarde de euro destinaţi acestui domeniu, spune Alexandru Nazare, într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET.
Lidia Neagu - joi, 10 dec. 2020, 09:36
Bucureştiul va găzdui sediul Centrului European de Securitate Cibernetică. Ce înseamnă şi ce beneficii aduce României

Alexandru Nazare a reprezentat ţara noastră în procesul de selecţie a având însărcinări speciale în domeniul securităţii cibernetice din partea guvernului.

Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și orașul spaniol Leon. În finală au intrat Capitala României și cea a Belgiei.

„La nivel simbolic reprezintă o recunoaştere acordată României pentru parcursul european fiind prima instituţie a Uniunii Europene care va avea sediu la noi în ţară. Şi nu este o instituţie obişnuită, ci are un caracter strategic cu atribuţii fundamental deosebite pentru că va gestiona bugetul UE de securitate cibernetică. Practic, toată anvelopa financiară în domeniul securităţii cibernetice care, în prezent, este integrată în programele Orizont 2000 şi Europa Digitală, va fi coordonată de la Bucureşti. Şi vorbim de fonduri de două miliarde de euro.

De asemenea, consolidează şi poziţionează Bucureşti-ul ca hub de securitate cibenetică”, a spus Alexandru Nazare.

Fiind de importanţă strategică, Bucureştiul va avea beneficii directe pentru că va genera noi proiecte, dar şi organizarea de evenimente internaţionale.

„Numărul beneficiilor este atât de mare că poate nici nu putem estima cu exactitate în acest moment. Printr-un efort de echipă, care a durat un an de zile, dus de MAE, Ministerul Transporturilor, toate instituţiile cu rol în securitatea cibernetică, Guvernul şi primul ministru, am ajusn să surcalsam alte şase state membre care şi-au dorit foarte mult să găzduiască acest centru”, a continuat Nazare.

Potrivit acestuia, regulamentul de funcţionare al centrului urmează să fie decis într-o întâlnire la sfârşitul săpămânii. „După aceea vom avea toate detaliile. CE e foarte hotărâtă să operaţionalizeze centrul încă de la 1 ianuarie, care de altfel, a fost unul dintre criteriile de evaluare. Nu ştiu dacă acesta va fi exact termenul, dar în orice caz, cât mai curând posibil”, a mai spus oficialul român.

Obiectivul Centrului European de Securitate Cibernetică, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la rândul său printr-un mesaj pe Twitter. ”Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu”, a scris șeful statului.

Centrul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înfiinţat pentru a îmbunătăţi coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.

Conform politico.eu, oferta României pentru sediul agenţiei UE include o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri

Te-ar mai putea interesa și
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe loc şi nu are de gând să crească
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe ...
Banca Centrală a avut pe 15 iunie cea mai mare operaţiune de atragere de depozite de la bănci din septembrie 2019 şi până acum. Cu toate acestea, nivelul ROBOR abia dacă stă pe loc, dacă nu......
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de ...
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...