Bucureştenii au propus 151 de proiecte pentru Capitală. 20 vor fi selecţionate în vederea finanţării

Un număr de 151 de proiecte au fost depuse în cadrul campaniei 'Propune pentru Bucureşti', iar după evaluare şi selecţie 20 dintre acestea vor fi incluse în proiectul de buget pentru anul 2018, urmând să beneficieze de un total de patru milioane de euro.
Economica.net - sâm, 07 oct. 2017, 07:48
Bucureştenii au propus 151 de proiecte pentru Capitală. 20 vor fi selecţionate în vederea finanţării

Propunerile au vizat următoarele domenii: sănătate (10 proiecte); infrastructură culturală (9); amenajare/reabilitare spaţii publice (30); spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii (19); smart city/oraş digital (13); infrastructură – zone pietonale, scuaruri, trotuare, aliniamente stradale (18); mobilitate, accesibilitate, siguranţa circulaţiei (38); infrastructura socială (14).

Printre proiectele propuse în domeniul sănătăţii se numără: crearea unor adăposturi pentru persoanele defavorizate cu boli psihice şi înfiinţarea unei linii de urgenţă pentru semnalarea unor astfel cazuri; instalarea unei băi în fiecare cameră de spitalizare de la Secţia I Pediatrie – Fundeni; aplicarea pe străzi a unei substanţe care previne pe termen lung ridicarea prafului; realizarea unei campanii educative şi de profilaxie pentru igiena elementară la copii cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani din 10 şcoli.

În ce priveşte infrastructura culturală, bucureştenii au propus: transformarea actualului Parc Carol I într-un pol muzeistic; transformarea faţadei şi a intrării Teatrului Nottara într-un spaţiu atractiv şi modern; realizarea unui monument public în amintirea eroului martir Mihai Lucreţiu Gîtlan şi a celor 13 eroi căzuţi în 21 decembrie 1989 în faţa Salii Dalles; realizarea şi montarea pe Calea Victoriei a unor panouri cu informaţii istorice şi culturale despre clădirile monument aflate în zonă.

Amenajare/Reabilitare spaţii publice: realizarea unei pieţe de peşte; reabilitarea staţiilor RATB din Sector 2 şi afişarea orarului mijloacelor de transport; transformarea Bulevardului Unirii într-un mare bulevard comercial; amplasarea unor sisteme de colectare selectivă, inteligentă, a deşeurilor pe spaţii publice.

Spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii: ecologizarea zonei str. Mizil şi reabilitarea spaţiilor publice; amenajarea unui loc de joacă pentru copiii din zona Progresul; spaţii de joacă pentru copii, spaţii de relexare pentru adulţi şi terenuri de sport în Parc Prelungirea Ghencea ( zona fostelor sere); reabilitarea parcului situat între Gara de Nord şi Ministerul Transporturilor.

Smart city: crearea unei aplicaţii ce poate fi instalată pe telefoane smart, prin care cetăţenii vor putea trimite sesizări către Primărie; realizarea unei platforme online prin care adminstraţiile locale să încarce direct bugetele, într-un format predefinit, standardizat, user friendly; realizarea unei platforme on line care să cuprindă hărţile pe domenii de competenţă şi de interes public cu proiectele, programele şi acţiunile întreprinse de municipalitate, finalizate, în derulare şi preconizate în perioada următoare; instalarea de trackere GPS pe fiecare vehicul RATB astfel încat printr-o aplicaţie mobilă, pasagerii să poată vedea în timp real unde se află vehiculele.

Infrastructură: amenajarea unei piste de biciclete de la intrarea în Bucureşti a DN1 până în centrul Capitalei; modernizarea trotuarelor pentru a fi accesibile persoanelor cu dizabilităţi şi cărucioarelor pentru copii; amenajarea lacului Tei şi a zonelor adiacente pentru înot, ciclism şi alergare; implementarea principiului de ‘liber dreapta’ în toate intersecţiile semaforizate din Bucureşti.

Mobilitate, accesibilitate: implementarea unui plan de măsuri care să ducă la eliberarea trotuarelor de maşini, să încurajeze utilizarea transportului alternativ şi investiţiile în parcări; restricţionarea circulaţiei maşinilor, o zi pe săptămână (de preferat sâmbata sau duminica), în centrul Bucureştiului, cu excepţia mijloacelor de transport în comun; parcări pentru biciclete în curţile liceelor; aplicaţie pentru telefonul mobil de semnalare a locurilor de parcare libere din zona centrală (proiect pilot).

Infrastructura socială: amplasarea de panouri solare pe acoperişurile clădirilor deţinute de primărie; introducerea unei aplicaţii IT care să permită accesarea rapidă a serviciilor de specialitate de către persoanele aflate în stare de vulnerabilitate domiciliate în Bucureşti; crearea unei tabere pentru copii pe raza Municipiului Bucureşti cu caracter permanent, în apropierea zonei Băneasa ori în alt loc decis de CGMB; creşterea tuturor alocaţiilor şi scăderea orelor de muncă de la 8 h / zi la 6 h /zi în cazul familiilor monoparentale.

Comisia de evaluare constituită din specialişti ai Municipalităţii va analiza proiectele în perioada 9 octombrie – 3 noiembrie, iar în perioada 6 – 17 noiembrie acestea vor fi supuse votului cetăţenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...