Bucureşti: Eco-vouchere de 9.000 de lei pentru achiziţionarea de maşini cu nivel redus de emisii sau electrocasnice

Primăria Capitalei urmează să acorde în perioada 2018 - 2019 un număr de 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 de lei pentru achiziţionarea de autovehicule cu nivel redus de emisii, obiecte electronice sau electrocasnice, în schimbul predării spre casare a maşinilor uzate, conform unui proiect adoptat joi de Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Economica.net - joi, 26 iul. 2018, 09:26
Bucureşti: Eco-vouchere de 9.000 de lei pentru achiziţionarea de maşini cu nivel redus de emisii sau electrocasnice

Beneficiarii voucherelor pot fi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, fără a avea obligaţii de plată la bugetul local.

În debutul şedinţei, primarul general, Gabriela Firea, a precizat că în baza eco-voucherelor vor putea fi achiziţionate maşini Euro 6 sau electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Ea a menţionat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii majorităţii, a fost avansată ideea utilizării eco-voucherelor şi în vederea achiziţionării de produse electronice şi electrocasnice (iPad, frigider, aragaz, TV screen), urmând astfel un model folosit şi în alte ţări. Firea a anunţat că programul va continua şi anul viitor.

Proiectul iniţial a fost modificat printr-un amendament conform căruia prin eco-vouchere pot fi achiziţionate şi obiecte electrocasnice sau electronice de clasă energetică superioară.

Liberalul Ciprian Ciucu a susţinut că acordarea de eco-vouchere pentru achiziţionarea de maşini este o măsură ‘contraintuitivă’, în condiţiile în care traficul din Capitală este deja congestionat din cauza numărului mare de autovehicule.

Conform proiectului iniţial, eco-voucherele puteau fi utilizate pentru a achiziţiona autoturisme noi cu forme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – Euro 6, non-diesel şi alte mijloace de locomoţie noi, non-diesel şi electrice.

Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu un grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere se va desfăşura pe baza unui regulament ce va fi elaborat de o comisie formată din specialişti din cadrul Direcţiei de Mediu, Direcţiei Generală Economică, Direcţiei Transporturi, Direcţiei Juridic şi Direcţiei Informatică din cadrul aparatului de specialitate al primarului general.

Unitatea de implementare va fi constituită prin dispoziţie a primarului general. Sumele necesare vor fi asigurate din bugetul local al municipiului.

În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că traficul urban este un factor important de poluare a aerului şi că în Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) a fost prevăzută măsura de limitare a circulaţiei autovehiculelor poluante cu impact negativ asupra mediului.

Conform raportului de specialitate, în anul 2017, la nivelul Capitalei, prin programul Rabla Clasic, au fost scoase din circulaţie 7.470 autovehicule vechi prin achiziţia unora noi, încadrate în norma de poluare Euro 6, şi se impune intensificarea eforturilor de eliminare a maşinilor vechi, stimulând cumpărarea unora noi, cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii.

‘Estimarea efectului măsurilor de îmbunătăţire a calităţii aerului, realizată în cadrul PICA (Planul Integrat de Calitate a Aerului) a pus în evidenţă că implementarea în Capitală a măsurii de înlocuire a autovehiculelor vechi, având norme de poluare inferioare Euro 5, cu autoturisme Euro 6, prin programul de îmbunătăţire a parcului auto la nivelul Capitalei, derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, are o contribuţie de 12% la reducerea anuală a emisiilor de oxizi de azot, de 11% a emisiilor de particule în suspensie PM10 şi respectiv de 18% a emisiilor de PM2,5 din totalul emisiilor generate de transportul urban’, indică documentul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...