Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, principalele aeroporturi alese de români pentru a călători. Ce destinaţii sunt în top

Principalele aeroporturi pe care le-au ales românii pentru a pleca în vacanţe sau călătorii de serviciu, în prima jumătate a anului 2016, sunt Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, conform unei analize realizate de o agenţie de turism online, remisă luni Agerpres.
Economica.net - lun, 11 iul. 2016, 18:55
Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, principalele aeroporturi alese de români pentru a călători. Ce destinaţii sunt în top

Destinaţiile europene sunt alese de cei mai mulţi călători. Călătorii din Bucureşti au ales Atena, Amsterdam, Londra, Roma şi Berlin, cei din Iaşi au preferat Roma, Londra, Bologna, Paris şi Tel Aviv, în timp ce călătorii din Cluj-Napoca au ales ca principale destinaţii Istanbul, Barcelona, Basel-Mulhouse-Freiburg, Dublin şi Izmir.

Conform datelor tripsta, majoritatea rezervărilor din perioada analizată au fost realizate de bărbaţi, situaţia fiind destul de echilibrată în cazul călătorilor din Iaşi (53% bărbaţi, 47% femei), existând o diferenţă mai mare în cazul Bucureştiului (61% bărbaţi) şi o diferenţă substanţială în Cluj-Napoca (78% bărbaţi). Media de vârstă a celor care au rezervat călătorii a fost de peste 30 de ani în toate cazurile.

Bărbaţii din Bucureşti au ales, conform analizei citate, Atena, Roma şi Amsterdam pentru top 3, în timp ce femeile care călătoresc din Bucureşti au rezervat cel mai mult pentru Atena, Amsterdam şi Londra. Bărbaţii care călătoresc din Iaşi au ca principale trei destinaţii Bucureşti, Roma şi Londra, iar femeile, Londra, Bucureşti şi Roma. Bărbaţii din Cluj-Napoca au ales Bucureşti şi Istanbul, la fel ca şi femeile.

Cluj-Napoca şi Iaşi sunt principalele destinaţii interne pentru călătorii din Bucureşti, în timp ce pentru cei din respectivele două oraşe Bucureştiul este principala destinaţie atunci când călătoresc în ţară, cel mai probabil în interes de afaceri.

Potrivit datelor tripsta, cei mai înclinaţi spre a-şi rezerva călătoriile de pe dispozitive mobile sunt locuitorii din Cluj-Napoca, cu 27,7% din totalul rezervărilor (16,7% pe dispozitive mobile şi 11% doar pe iOS), urmaţi de cei din Bucureşti cu 20,8% (16,2% pe dispozitive mobile şi 4,6% doar pe iOS) şi cei din Iaşi cu 19% (13,8% pe dispozitive mobile şi 5,2% doar pe iOS).

Liniile aeriene low cost ocupă o parte importantă a rezervărilor făcute de călătorii din toate cele trei oraşe. Dacă bucureştenii au ca preferinţe TAROM-ul urmat de Ryanair şi BlueAir, ieşenii preferă BlueAir pe primul loc, urmat de TAROM şi Wizzair, în timp ce în Cluj-Napoca liniile aeriene preferate sunt TAROM şi Vueling.

Bucureştenii au făcut cele mai multe rezervări în ianuarie, în timp ce călătorii din Iaşi şi cei din Cluj-Napoca au făcut cele mai multe rezervări de până acum în luna mai 2016.

Călătorii ieşenii cheltuie cel mai puţin, suma medie alocată rezervărilor online fiind de 137 euro, urmaţi de bucureşteni cu o medie de 213 euro şi de clujeni unde media a fost de 244 euro/rezervare.

Cea mai scumpă rezervare a fost făcută, în primul semestru din 2016, de un utilizator din Capitală care a cheltuit 2.241 euro pentru o călătorie Bucureşti – Palanga (Lituania). Cea mai ieftină rezervare a fost făcută tot din Bucureşti, pentru un zbor către Milano, suma cheltuită fiind de 12,99 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a......
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice ...
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...