Bucureştiul are peste 216.000 de corporatişti. Câte gulere albe sunt în provincie

Peste 275.000 de corporatişti lucrează în  clădirile de birouri de clasă A şi B din România, potrivit DTZ Echinox. În Bucureşti, peste 12.000 de angajaţi s-au mutat în noi birouri în prima jumătate din acest an, arată un studiu al companiei de consultanţă. 
Andrada Ghira - mie, 28 sept. 2016, 09:23
Bucureştiul are peste 216.000 de corporatişti. Câte gulere albe sunt în provincie

Numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București, dar și din principalele orașe regionale a depășit pragul de 275.000 la finele primei jumătăţi din acest an. În capitală, numărul angajaţilor din clădirile de birouri de clasă A şi B a crescut cu 12.000, la 216.661 de angajaţi. 

Cele mai mari creşteri sunt înregistrate în zonele Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu) acolo unde lucrează peste 40.000 de corporatişti, în zona Barbu Văcărescu-Floreasca unde sunt peste 36.000 de angajaţi, dar şi în zona de Vest, acolo unde numărul gulerelor albe a trecut de 30.000.  

23.000 de gulere albe lucrează în Cluj Napoca 

În marile oraşe din provincie unde multinaţionalele şi-au stabilit birouri, numărul total al angajaţilor este de circa 58.500. Astfel, 40% dintre corporatişti lucrează în Cluj-Napoca, 28% în Iași, 20% în Timișoara și 12% în Brașov.

Orașul Cluj-Napoca continuă să fie cea mai mare piață de birouri din afara Capitalei, cu un stoc modern de 240.000 mp la finalul primului semestru din acest an. În clădirile de birouri de aici lucrează aproape 23.000 de corporatişti.

Iașiul are un stoc modern de spaţii de birouri de 180.000 mp la sfârşitul primei jumătăţi din acest an, când Amazon a generat cea mai mare cerere înregistrată până acum într-un oraş secundar, de 13.000 de mp. În total, aici lucrează peste 16.000 de gulere albe, mai arată datele DTZ. 

Şi piaţa de birouri din Timişoara începe să crească. Omul de afaceri Iulian Dascălu a anunţat o investiţie de 220 de milioane de euro într-un proiect care va cuprinde şi cea mai îanltă clăride din România. Până la livrarea noilor proiecte pregătite de investitori pentru oraşul de le Bega, aici lucrau 12.000 de corporatişti la sfârţitul primei jumătăţi din acest an. 

În Braşov există 87.000 de mp de birouri şi ocupă locul patru în clasamentul oraşelor din provincie cu cea mai mare activitate pe acest segment. Chiar dacă anul trecut nu au fost înregistrate livrări semnificative, cererea brută a fost cu 60% mai mare decât în 2014. În birourile de aici lucrează aproape 7.200 de angajaţi.

Diferenţe între Bucureşti şi provincie 

Dacă în București cel mai ridicat număr de angajați se regăsește în zone semi-centrale, în principalele orașe din provincie situația este diferită.

„Centrul de business ale orașelor (CBD) înregistrează cea mai mare aglomerare de angajați”, spune Mihaela Gălăţanu, directorul departamentului de cercetare din cadrul DTZ Echinox. „Conform estimarilor, numărul de angajați din București și principalele orașe regionale va atinge pana la finalul anului aproximativ 300.000„, mai spune Gălăţanu.

Companiile din sectoarele tehnologie și telecomunicații au continuat să genereze cele mai multe cereri (75% din suprafața tranzacționată), urmate de companiile din domeniile financiar (10%) și manufactură/ industrial (8%).

CITEŞTE ŞI Se construiesc tot mai multe clădiri de birouri în provincie. 75% din cerere vine din partea companiilor din IT şi telecom

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...