Se construiesc tot mai multe clădiri de birouri în provincie. 75% din cerere vine din partea companiilor din IT şi telecom

Oraşele mari din povincie, precum Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov sau Iaşi, au atras în ultimii ani şi atenţia companiilor multinaţionale, care au pus bazele unor noi sedii. Şi odată cu ele, a crescut şi numărul clădirilor de birouri. 
Andrada Ghira - joi, 18 aug. 2016, 10:34
Se construiesc tot mai multe clădiri de birouri în provincie. 75% din cerere vine din partea companiilor din IT şi telecom

În perioada 2016 – 2017, nivelul livrărilor de spații moderne de birouri din principalele orașe regionale este estimat să depășească 210.000 de mp, iar până la finalul anului viitor, stocul total va ajunge la 800.000 de mp. 

Cu o creştere constantă de la an la an, livrările de spații noi în principalele orașe regionale au depășit 90.000 de mp anul trecut și au atins cel mai înalt nivel înregistrat până acum, arată datele companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. 

Astfel, la sfârşitul lui 2015, stocul spațiilor de birouri moderne din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov era cu 20% mai ridicat față de anul precedent și însuma 584.000 de mp. Iar în prima jumătate din acest an, dezvoltatorii au mai pus pe piaţă 47.500 de mp de birouri. În următoarele 18 luni, stocul se va îmbogăţi cu alţi 165.000 de mp de spaţii de birouri. 

De unde vine cererea

Cererea pentru spații de birouri localizate în principalele orașe regionale anul trecut a fost cu 25% mai ridicată față de anul precedent și a însumat aproximativ 70.000 de mp. Cererea netă a reprezentat 90% din volumul total al cererii, însumând aproximativ 60.000 de mp tranzacționați și a fost împărțită între cerere nouă (80%) și relocări în cadrul stocului de clasa A și B, mai arată datele DTZ Echinox. 

Din suprafața totală de birouri tranzacționată în 2015, Iași a reprezentat 35%. Acesta a fost urmat de Cluj-Napoca – 23%, Timișoara – 22% și Brașov – 20%.

Companiile din sectoarele tehnologie și telecomunicații au continuat să genereze cele mai multe cereri (75% din suprafața tranzacționată), urmate de companiile din domeniile financiar (10%) și manufactură/ industrial (8%).

,,Anul acesta piața de birouri din principalele orașe regionale va depăși rezultatele înregistrate în 2015. Activitatea de tranzacționare din primul semestru al anului și nivelul de livrări anunțat pentru 2016 – 2017 demonstrează că cele mai mari piețe de birouri din afara capitalei sunt atractive, atât pentru dezvoltatori, cât și pentru chiriașii spațiilor de birouri”, spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency DTZ Echinox. 

Cea mai mare piaţă de birouri din afara Capitalei este la Cluj-Napoca

Orașul Cluj Napoca continuă să fie cea mai mare piață de birouri din afara Capitalei, cu un stoc modern de 240.000 mp la finalul primului semestru din acest an. În 2015 au fost livrați 43,000 mp de spații de birouri, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat pentru o piață regională. La sfârșitul anului 2017, stocul de birouri clasa A și B din oraş ar putea depăși 300.000 mp.

Şi Timișoara are o piaţă de birouri atractivă. Aici, omul de afaceri Iulian Dascălu pariază pe al doilea mare proiect din portofoliu – Openville, care va avea 131.000 de mp de spaţii de birouri. Ambiţia lui Dascălu este de a construi şi cea mai înaltă clădire din România, de 155 de m, peste nivelul Sky Tower, care are o înălţime de 137 de m, şi care deţine în prezent recordul la acest capitol.

La finele lui 2017, stocul de birouri de clasa A și B din Timișoara ar putea fi mai mare cu 50% comparativ cu S1 2016.

Iașiul are un stoc modern de spaţii de birouri de 180.000 mp la sfârşitul primei jumătăţi din acest an, când Amazon a generat cea mai mare cerere înregistrată până acum într-un oraş secundar, de 13.000 de mp. 

În Braşov există 87.000 de mp de birouri şi ocupă locul patru în clasamentul oraşelor din provincie cu cea mai mare activitate pe acest segment. Chiar dacă anul trecut nu au fost înregistrate livrări semnificative, cererea brută a fost cu 60% mai mare decât în 2014. Cu proiectele aflate în derulare, la sfârşitul lui 2017, Braşovul va avea un stoc total de 100.000 de mp. 

Cât e chiria 

Rata de neocupare pentru spațiile de birouri moderne din principalele orașe regionale la sfârşitul primului semestru din acest an a fost de: 2% în Timișoara, 4% în Cluj Napoca, 5% în Iași și 6% în Brașov.

Chiria pentru spațiile de clasa A se încadrează în intervalul 13 – 15 euro/ mp/ lună în Cluj Napoca, între 12 – 14 euro/ mp/ lună în Timișoara și Iași și între 11 – 12 euro/ mp/ lună în Brașov.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...