Bucureştiul continuă să domine piaţa birourilor în 2019, dar riscă un grad de neînchiriere de 14%

Potrivit consultanţilor imobiliari segmentul birourilor din Bucureşti va domina şi în acest an piaţa de profil din România, cu livrări de circa 300.000 mp, faţă de 160.000 mp în oraşele de provincie, dar riscă creşterea gradului de neocupare la circa 14%. 
Răzvan Zamfir - joi, 18 apr. 2019, 19:40
Bucureştiul continuă să domine piaţa birourilor în 2019, dar riscă un grad de neînchiriere de 14%

„Din informațiile disponibile, preconizam un an 2019 cu tranzacții de închiriere care vor fi cel puțin la același nivel cu anii 2017 – 2018 (în jurul a 340.000 mp/an), cererea venind atât din partea companiilor deja existente, cât și de la nume noi care vor să deschidă birouri în România”, spune Maria Florea, head of office agency, JLL.

Victme ale noii oferte din Bucureşti vor cădea birourile mai vechi şi nemodernizate şi cele din zone mai puţin căutate de chiriaşi.

„Luând în considerare planurile dezvoltatorilor pentru 2019 în momentul de față, am putea vedea peste 300.000 mp de birouri livrați pe piața din București. Probabil cererea se va tempera în raport cu valorile record post-criză atinse în 2016 și 2017, lucru deja evident încă din primele trei trimestre ale lui 2018 (cerere totală -10%, cerere nouă -18%). Așadar, este prognozată o cerere totală sub pragul de 300.000 mp în București pentru 2019, însă datele sunt în curs de actualizare”, susține și Laurențiu Lazăr, managing partner Colliers International Romania.

Birourile din cele patru mari orașe regionale

În Iași vor apărea patru noi clădiri de birouri, Unique Residence (4.200 mp), MCM Center (fostul Moldova Mall, 4.200 mp), Ideo (12.000 mp) și Baza 3 Office (6.000 mp), iar în Timișoara UBC 2 (parte a Openville 18.000 mp) și Isho Offices (18.000 mp).

Pentru toate cele patru mari centre regionale de birouri – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, sunt estimate livrări de aproximativ 160.000 mp.

„Continuăm să vedem un potențial mai mare al acestor patru mari piețe regionale față de București, lucru care este deja evidențiat de ritmul de dezvoltare. Mai exact, livrările de 160.000 mp ar duce la creșterea cu peste 20% a stocului de spații moderne de birouri din aceste patru orașe, valoare de două ori mai mare decât avansul procentual al Bucureștiului (o creștere a stocului de peste 10% în 2019)”, continuă Laurențiu Lazăr.

Potrivit șefului Colliers în România, pe piața de birouri, vedem entuziasm din partea dezvoltatorilor pe zona de livrări. Cererea ar putea fi influențată de situația de pe piața muncii, care devine încordată.

„Observăm două realități divergente și este firesc să se întâlnească la un moment dat. Estimăm o rată de neocupare  ceva mai mare la nivel agregat în București, în jur de 14-15% față de 9% în prima parte anului 2018, interesul pentru anumite subpiețe rămânând puternic. Chiriile ne așteptăm să rămână stabile, dar dacă vor exista livrări importante în 2020, este posibil să asistăm la scăderi, cel puțin în zonele mai puțin dorite de chiriași. Bucureștiul se îndreaptă spre o piață a chiriașilor, dar în alte zone ale țării există mai mult loc de creștere atât pentru dezvoltatori, cât și pentru chiriași”, conchide Lazăr.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...