Bucureştiul continuă să domine piaţa birourilor în 2019, dar riscă un grad de neînchiriere de 14%

Potrivit consultanţilor imobiliari segmentul birourilor din Bucureşti va domina şi în acest an piaţa de profil din România, cu livrări de circa 300.000 mp, faţă de 160.000 mp în oraşele de provincie, dar riscă creşterea gradului de neocupare la circa 14%. 
Răzvan Zamfir - joi, 18 apr. 2019, 19:40
Bucureştiul continuă să domine piaţa birourilor în 2019, dar riscă un grad de neînchiriere de 14%

„Din informațiile disponibile, preconizam un an 2019 cu tranzacții de închiriere care vor fi cel puțin la același nivel cu anii 2017 – 2018 (în jurul a 340.000 mp/an), cererea venind atât din partea companiilor deja existente, cât și de la nume noi care vor să deschidă birouri în România”, spune Maria Florea, head of office agency, JLL.

Victme ale noii oferte din Bucureşti vor cădea birourile mai vechi şi nemodernizate şi cele din zone mai puţin căutate de chiriaşi.

„Luând în considerare planurile dezvoltatorilor pentru 2019 în momentul de față, am putea vedea peste 300.000 mp de birouri livrați pe piața din București. Probabil cererea se va tempera în raport cu valorile record post-criză atinse în 2016 și 2017, lucru deja evident încă din primele trei trimestre ale lui 2018 (cerere totală -10%, cerere nouă -18%). Așadar, este prognozată o cerere totală sub pragul de 300.000 mp în București pentru 2019, însă datele sunt în curs de actualizare”, susține și Laurențiu Lazăr, managing partner Colliers International Romania.

Birourile din cele patru mari orașe regionale

În Iași vor apărea patru noi clădiri de birouri, Unique Residence (4.200 mp), MCM Center (fostul Moldova Mall, 4.200 mp), Ideo (12.000 mp) și Baza 3 Office (6.000 mp), iar în Timișoara UBC 2 (parte a Openville 18.000 mp) și Isho Offices (18.000 mp).

Pentru toate cele patru mari centre regionale de birouri – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, sunt estimate livrări de aproximativ 160.000 mp.

„Continuăm să vedem un potențial mai mare al acestor patru mari piețe regionale față de București, lucru care este deja evidențiat de ritmul de dezvoltare. Mai exact, livrările de 160.000 mp ar duce la creșterea cu peste 20% a stocului de spații moderne de birouri din aceste patru orașe, valoare de două ori mai mare decât avansul procentual al Bucureștiului (o creștere a stocului de peste 10% în 2019)”, continuă Laurențiu Lazăr.

Potrivit șefului Colliers în România, pe piața de birouri, vedem entuziasm din partea dezvoltatorilor pe zona de livrări. Cererea ar putea fi influențată de situația de pe piața muncii, care devine încordată.

„Observăm două realități divergente și este firesc să se întâlnească la un moment dat. Estimăm o rată de neocupare  ceva mai mare la nivel agregat în București, în jur de 14-15% față de 9% în prima parte anului 2018, interesul pentru anumite subpiețe rămânând puternic. Chiriile ne așteptăm să rămână stabile, dar dacă vor exista livrări importante în 2020, este posibil să asistăm la scăderi, cel puțin în zonele mai puțin dorite de chiriași. Bucureștiul se îndreaptă spre o piață a chiriașilor, dar în alte zone ale țării există mai mult loc de creștere atât pentru dezvoltatori, cât și pentru chiriași”, conchide Lazăr.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...