Bucureştiul intră oficial în scenariul roşu: Şcolile se închid, iar masca devine obligatorie în toate spaţiile publice

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a hotărât ca de marţi să fie suspendată activitatea didactică faţă în faţă în unităţile de învăţământ din Capitală, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Mariana Stancu-Ţipişcă. Aceasta a revenit în cursul serii de luni şi a declarat pentru Agerpres că "activitatea în creşele şi afterschool-urile din Bucureşti va fi permisă în continuare, în condiţiile Ordinului miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei privind organizarea activităţii în unităţile de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică".
Economica.net - lun, 19 oct. 2020, 13:24
Bucureştiul intră oficial în scenariul roşu: Şcolile se închid, iar masca devine obligatorie în toate spaţiile publice

Ea a declarat că s-a instituit obligaţia purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice.

„A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole. (…) A fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul hotelurilor, pensiunilor – doar pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi. A fost interzisă activitatea operatorilor economici licenţiaţi pentru jocuri de noroc”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Hotărârea CMBSU vizează instituţiile de învăţământ de stat şi private din Capitală.

„Pentru faptul că s-a calculat această rată a incidenţei calculată pe ultimele 14 zile, ieri a fost 3,02, astăzi 3,19, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a venit cu un set de propuneri care au fost puse în discuţie şi supuse aprobării Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. În aplicarea hotărârii de Guvern nr. 856 pe 2020, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că, începând cu ora 0,00, data de 20 octombrie 2020, să fie suspendată activitatea didactică pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşe şi universităţi, ne referim la activitatea didactică desfăşurată faţă în faţă. A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole evident. S-a instituit obligaţia purtării măştii în toate spaţiile publice, ne referim şi la copiii care au împlinit vârsta de 5 ani. Masca va fi purtată corespunzător, fiind acoperite nasul şi gura”, a afirmat Mariana Stancu-Ţipişcă.

Ea a menţionat că a fost interzisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor în interior.

„A fost interzisă activitatea operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea de preparare, comercializare a preparatelor (…), ne referim la unităţile de tip restaurante, cafenele pentru interior, iar pentru exterior evident că a rămas în vigoare şi la fel este permisă în continuare (…). Activitatea operatorilor economici în interior – pentru clienţii cazaţi în pensiuni, în hoteluri”, a spus Mariana Stancu-Ţipişcă.

Deciziile CMBSU încep să-şi producă efectele juridice de marţi, de la ora 0,00.

Potrivit H.G. nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, constatarea încadrării în limitele de incidenţă cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora, prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor prezentate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

 

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei: Activitatea în creşe şi afterschool-uri rămâne permisă

Activitatea în creşele şi afterschool-urile din Bucureşti va fi permisă în continuare, în condiţiile Ordinului miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei privind organizarea activităţii în unităţile de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică, a declarat, luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă.

De asemenea, ea a anunţat că, în conformitate cu principiul autonomiei universitare, decizia privind modul de desfăşurare a activităţii în universităţi va fi luată de Senatul acestor instituţii.

Mariana Stancu-Ţipişcă a explicat că în acest mod a fost îndreptată o eroare materială din hotărârea luată luni de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

 

 

Anterior, ea afirmase într-o declaraţie de presă după şedinţa CMBSU că s-a decis suspendarea, începând de marţi, a activităţii didactice faţă în faţă în unităţile de învăţământ din Capitală.

„Pentru faptul că s-a calculat această rată a incidenţei cumulată calculată pe ultimele 14 zile, ieri a fost 3,02, astăzi 3,19, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a venit cu un set de propuneri care au fost puse în discuţie şi supuse aprobării Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. În aplicarea hotărârii de Guvern nr. 856 pe 2020 Comitetul Municipiul Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că, începând cu ora 0.00, data de 20 octombrie 2020, să fie suspendată activitatea didactică pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşe şi universităţi, ne referim la activitatea didactică desfăşurată faţă în faţă”, declara purtătorul de cuvânt.

Criza Coronavirus 19 octombrie 2020 

 Trei din zece români testaţi în ultimele 24 de ore au ieşit pozitivi. 3,19 rată de infecţie în Bucureşti, 581 cazuri noi în Capitală. 2.466 cazuri noi în 24 de ore. 59 de morţi. Record la terapie intensivă: 757 de pacienţi. 8.040 de teste efectuate în 24 de ore. Avem peste 10.000 de persoane internate din cauza COVID-19, în toată ţara. România trece prin cea mai grea perioadă din criza pandemică.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...