Budapesta, îngrijorată de mobilizarea etnicilor maghiari din Ucraina

Comisia pentru securitatea naţională din Parlamentul Ungariei a luat în dezbatere situaţia minorităţii maghiare din Ucraina, în contextul celei de-a patra etape a mobilizării parţiale a populaţiei apte de încorporare în armata ucraineană, unii parlamentari ungari afirmând că reprezentanţii acestei etnii sunt recrutaţi în mod disproporţionat faţă de mărimea comunităţii, potrivit buletinului Hungary Matters, citat de RIA Novosti.
Economica.net - mie, 04 feb. 2015, 11:10
Budapesta, îngrijorată de mobilizarea etnicilor maghiari din Ucraina

‘Am fost de acord că situaţia este grea şi Ungaria trebuie să asigure protecţia compatrioţilor săi în Ucraina’, citează Hungary Matters o declaraţie făcută de vicepreşedinta Comisiei din partea partidului de opoziţie ecologist LMP, Bernadett Szél. În opinia sa, Ungaria ar trebui să-i primească pe conaţionalii din Ucraina.

Conflictul din estul Ucrainei face tot mai multe victime din rândul civililor, a declarat preşedintele comisiei, Zsolt Molnár (socialist), cerând să se ia măsuri pentru ca Ucraina să nu poată mobiliza maghiari în număr mare, având în vedere că întreaga comunitate maghiară din Ucraina numără doar 200.000 de persoane.

Ádám Mirkóczki, din partea partidului extremist Jobbik, a fost şi mai dur în afirmaţii, spunând că guvernul de la Budapesta nu ar mai trebui să permită Kievului să recruteze etnici maghiari pentru ‘frontul de Est’, conform Hungary Matters. În acest sens, a mai spus el, Ungaria ar putea pune presiune asupra Ucrainei prin stoparea livrărilor de gaze către această ţară. Oricum, ‘Ucraina nu va mai fi niciodată ca înainte’, a concluzionat el.

La această şedinţă, care s-a desfăşurat cu uşile închise, au participat reprezentanţi ai unor organisme de stat din Ungaria, inclusiv şeful poliţiei naţionale, Károly Papp.

În acelaşi timp, agenţia de presă ucraineană UNIAN raportează o ‘rata catastrofală’ de încorporare în Cernăuţi, unde la comisariatele militare s-au prezentat doar 10% dintre cei cărora le-au fost trimise ordine de mobilizare. În Transcarpatia, dintre cele 1.400 de persoane recrutabile, doar 300 au fost găsite apte pentru serviciul militar.

‘Prezentarea la comisariate este catastrofală. Sarcina care ne-a fost trasată de preşedinte (Petro Poroşenko) şi Ministerul Apărării nu se îndeplineşte. Cernăuţiul, care trebuia să trimită (pe front) aproape 300 de persoane, a trimis doar 40% din numărul planificat. Aceasta în condiţiile în care 8.000 de persoane au fost notificate’, a declarat şeful comisariatului militar al oraşului Cernăuţi, Iuri Viun, în cadrul sesiunii Consiliului municipal ce a avut loc marţi.

El i-a invitat pe deputaţii locali să se prezinte la examenul medical pentru a da un exemplu personal despre cum trebuie exercitată datoria civică. Iuri Viun a indicat că, în acest moment, şase aleşi locali au trecut inspecţia de la comisariatul militar, printre care şi secretarul Consiliului municipal.

Acesta a mai spus că un număr de 707 de rezidenţi din Cernăuţi se află în prezent în zona de conflict din estul Ucrainei, printre care şi şase deputaţi ai Consiliului orăşenesc.

Situaţia nu este mai bună nici în Transcarpatia, unde ordine de mobilizare au fost trimise unui număr de 1.400 de persoane, dintre care doar 300 au fost considerate apte pentru încorporare, a indicat comisarul şef regional, Ivan Vasilţiun, citat de agenţia UNN. Dintre cei 300, 66 sunt voluntari, între care patru femei.

La ora actuală, un număr foarte mare de rezervişti sunt plecaţi peste hotare la muncă. Aceasta este ceva tradiţional pentru Transcarpatia. S-au dus nu pentru că se temeau de mobilizare, ci pentru că aveau de mult timp contracte de muncă, a explicat el.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, mai mult de 50% dintre cei mobilizaţi au fost trimişi deja la instrucţie, iar planul de trimitere a ordinelor de mobilizare a fost îndeplinit în proporţie de 95%.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...