Bugetul de investiții al ANL depășește un miliard de lei

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și-a planificat anul acesta investiții de peste un miliard de lei în construcția de locuințe noi, arată proiectul de act normativ pentru stabilirea bugetului din 2021. România are în așteptare un credit de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene pe care îl poate folosi.
Andrada Ghira - lun, 31 mai 2021, 21:59
Bugetul de investiții al ANL depășește un miliard de lei

Pentru acest an, ANL estimează venituri de peste 250 de miloane de lei. Cheltuielile totale estimate pentru acest an sunt de 830 de milioane de lei, credite de angajament și alte 250 de milioane de lei credite bugetare, se arată în proiectul de act normativ publicat de Ministerul Dezvoltării Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Cea mai mare parte din bani, de 105 milioane de lei provin de la stat, bani destinați construcției de locuițe pentru tineri în regim de închiriere, pentru programul „Locuinţe sociale pentru comunitatea de rromi”, dar și pentru programul „Construcția de locuințe de serviciu”. 

Anul trecut, statul a vândut 281 de apartamente ANL și a construit 1.041 de locuințe, potrivit Profit.ro.

ANL mai estimează că anul acesta va vinde locuințe de aproape 61 de milioane de lei, după cum urmează:

  •  10,3 milioane de lei din vânzarea a 70 de locuințe achitate din surse proprii sau credite bancare. Pentru a determina valoarea totală a încasărilor, Agenția a luat în calcul o valoare medie a locuințelor de circa  30.000 de euro.
  • Aproape 5 milioane de lei sunt estimați a fi obținut din vânzarea a 180 de locuințe prin rate lunare către autoritățile locale.
  • 23,6 milioane de lei ar urma să fie obținuți din vânzarea a 3.030 de apartamente pentru care au fost încheiate contracte de vânzare cu plata în rate în decursul anilor 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2020.
  • Alte 22 de milioane de lei ar urma să fie încasate din recuperarea investiţiei din cuantumul chiriei, calculată conform prevederilor anexei 16 din HG nr. 962/2001, precum și ale Legii nr. 152/1998.

Cseke Attila,  ministrul Dezvoltării, declara la începutul acestui an că ar putea finaliza anul acesta 1.152 de locuințe.

Buget de investiții de 1 miliard de lei

ANL are prevăzut pentru acest an un buget de investiții de aproape 800 de milioane de lei din credite de angajament și alte 217 milioane de lei, bani ce vin din credite bugetare.

Aproape un miliard de lei sunt prevăzuți pentru programul de construcție de locuinţe de închiriat, din care 750 de milioane de lei provin din credite de angajament, iar alte aproape 200 de milioane din credite bugetare, inclusiv fonduri proprii ale ANL.

15,3 milioane de lei sunt destinate programului de locuințe pentru rromi, iar 53 de milioane de lei pentru construcția de locuințe de serviciu, mai arată documentul citat.

„Creditele de angajament alocate au luat în calcul necesitatea contractării unui număr mare de unități locative aferente acordului de împrumut semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, contracte multianuale, nefiind necesar alocarea de credite bugetare la același nivel și 0 continuarea derulării  programului de construcții de locuințe de serviciu care implică lansarea de proceduri de achiziție publică de amplasamente noi în vederea contractării”, se mai arată în document. 

250 de miloane de euro în așteptare

Statul român are din 2016 la dispoziţie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut aprobat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcţia a circa 7.000 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Locuinţele urmau să fie construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), în cadrul unui program agreat de ambele părţi, care trebuia finalizat anul trecut.

Statul vrea să menţină împrumutul, însă nu mai poate construi cu banii aceştia 7.000 de locuinţe, ci doar jumătate.

CITEȘTE ȘI Statul nu mai poate construi 7.000 de locuinţe cu banii de la Banca Consiliului Europei. Programul e întârziat cu trei ani, iar costurile au crescut

 

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...