Bugetul general consolidat încheie anul 2014 cu un deficit de 1,85% din PIB, sub ţinta de 2,2%

Bugetul general consolidat a încheiat anul 2014 cu un deficit în scădere la 1,85% din PIB, în condiţiile realizării unor venituri de 213,9 miliarde lei (31,7% din PIB) şi efectuării unor cheltuieli de 226,4 miliarde lei (33,6% din PIB), potrivit execuţiei bugetare publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - joi, 29 ian. 2015, 08:23
Bugetul general consolidat încheie anul 2014 cu un deficit de 1,85% din PIB, sub ţinta de 2,2%

În 2013, deficitul bugetului general consolidat (cash) s-a cifrat la 2,5% din PIB, iar pentru 2015 ţinta fixată de autorităţi este de 1,83% din PIB, scrie Agerpres.

Potrivit Ministerului Finanţelor, deficitul bugetului general consolidat pentru anul trecut se încadrează în ţinta stabilită la 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au fost, anul trecut, cu 6,7% mai mari în termeni nominali faţă de anul precedent, iar cheltuielile au crescut în termeni nominali cu 4,7%, dar s-au redus cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În ceea ce priveşte veniturile, s-au înregistrat creşteri la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (plus 3,229 miliarde de lei), accize (+2,989 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,782 miliarde de lei), impozitul pe profit (+1,312 miliarde de lei), impozit pe venit şi salarii (+956 milioane de lei).

Pe de altă parte, veniturile din TVA au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 1,8%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 3,6%, iar rambursările de taxă au fost cu 19,7% mai mari.

Veniturile din taxa pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 35,4% ca urmare a faptului că în anul precedent s-au încasat taxe de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de 2 miliarde lei.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,4%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 2,8% şi venituri nefiscale cu 2,4%.

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 11,1 miliarde lei, cu 21,1% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

La capitolul cheltuieli, cele de personal au crescut cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 lei de la 1 iulie 2014, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, precizează MFP.

Faţă de anul precedent, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 5,2% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 3,2%, respectiv cu 461 milioane lei.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 32,4 miliarde lei, respectiv de 4,8% din PIB, faţă de 31,6 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Dentstore, unul dintre cei mai mari distribuitori de echipamente stomatologice din ţară, a rulat afaceri nete de 211,33 de milioane de lei în 2021, cu peste 22% mai mari decât în 2020. Compania, preluată de Dental Ventures Capital
Dentstore, unul dintre cei mai mari distribuitori de echipamente stomatologice din ţară, a rulat afaceri nete de 211,33 ...
Dentstore, unul dintre cei mai mari distribuitori din România de echipamente pentru cabinetele stomatologice, a încheiat anul 2021 cu afaceri de 211,33 de milioane, în creştere cu peste 22%......
Turcia negociază cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exporturile de cereale – Reuters
Turcia negociază cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exporturile de cereale – Reuters
Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat ...
Guvernul a aprobat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România
Guvernul a aprobat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România
Guvernul a aprobat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, care prevede mai ...
Cîmpeanu: Perioada de criză sanitară a generat o catastrofă educaţională în România şi în orice stat
Cîmpeanu: Perioada de criză sanitară a generat o catastrofă educaţională în România şi în orice stat
Perioada de criză sanitară a generat "o catastrofă educaţională" în România şi în orice stat, a declarat, joi, ministrul ...