Bugetul Ministerului Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare cu 67 de amendamente

Bugetul Ministerului Educaţiei pentru 2014, de 22 de miliarde de lei pentru învăţământ şi 1,9 miliarde de lei pentru cercetare, a fost avizat favorabil, vineri, cu majoritate de voturi, de către comisiile parlamentare, care au adoptat şi 67 de amendamente.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 13:30
Bugetul Ministerului Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare cu 67 de amendamente

Dezbaterile privind bugetul Ministerului Educaţiei, reprezentând 3,7 la sută din PIB, au durat mai bine de două ore, proiectul fiind avizat de comisiile parlamentare reunite cu 22 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri.

De asemenea, au fost aprobate, cu 22 de voturi „pentru”, 67 de amendamente aduse proiectului privind bugetul Ministerului Educaţiei în 2014.

Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că bugetul pentru 2014 prevede o creştere în valoare absolută de 10 la sută faţă de cel din acest an, reprezentând în opinia lui cel mai mare buget din ultimii 20 de ani.

Pricopie a precizat că este vorba de o alocare bugetară de 3,4 la sută din PIB pentru Educaţie, şi 0,3 la sută pentru Cercetare, în total fiind vorba de un buget la Ministerul Educaţiei de 3,7 la sută, adică apropiat de patru la sută.

Ministrul a mai spus că pentru prima dată în ultimii ani a fost aprobată suma de 600 de milioane de euro fonduri structurale pentru Educaţie, ceea ce sigur va permite o creştere în medie cu 10 la sută a veniturilor cadrelor didactice debutante, cu vechime de cel mult şase ani, dar şi a fondului pentru achiziţia de autovehicule de transport şcolar.

Remus Pricopie a adăugat că anul viitor, pentru prima dată, va putea fi posibilă decontarea navetei cadrelor didactice, după modelul decontării făcute pentru transportul elevilor.

„În 2014 se introduce în buget un capitol care priveşte naveta profesorilor, după modelul decontului pentru naveta elevilor, decontarea navetei cadrelor didactice fiind obligatorie pentru autorităţile locale”, a mai spus Pricopie.

Ministrul a ţinut să precizeze că, de fapt, din bugetul total al statului, Educaţia primeşte 13 la sută. Mai mult, în 2012 au fost atrase din fonduri structurale 80 de milioane de euro, iar în 2013 de 600 de milioane de euro.

Remus Pricopie a mai arătat că anul viitor, prin proiecţia bugetară, Cercetarea ar urma să primească 1.926.000.000 de lei, faţă de 1.724.000.000 de lei, bugetul din 2013.

La discuţiile privind bugetul alocat Ministerului Educaţiei în 2014, cei mai mulţi vorbitori, printre care şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ şi ai studenţilor, au susţinut că suma este insuficientă, în condiţiile în care şcoala românească are numeroase lipsuri. Aceştia au subliniat că 3,7 la sută din PIB pentru Educaţiei în 2014 este sub procentul prevăzut de Legea educaţiei, respectiv de 6% din PIB, susţinând că în acest fel prevederea legală nu a fost respectată.

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ le-au cerut parlamentarilor să aprobe o majorare a bugetului Educaţiei cu cel puţin un miliard de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor afectate de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut, conform unor estimări ale ONU, informează DPA, relatează Agerpres....
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria, documentul care stabileşte o strategie ...
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Compania Electrica a anunțat că preia în totalitate compania Green Energy Consultancy & Investments S.R.L., care dezvoltă ...
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă recesiune, cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului ...