Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost avizat de comisiile parlamentare

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost avizat favorabil, marţi, de comisiile parlamentare cu 21 de voturi "pentru" şi cinci "împotrivă", ministrul Eugen Nicolăescu spunând că nu poate accepta cele 178 de amendamente, cel puţin în acest moment.
Economica.net - mar, 29 ian. 2013, 16:20
Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost avizat de comisiile parlamentare

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat în faţa membrilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului proiectul de buget pentru Sănătate pe 2013, precizând că deşi în cifre este un buget mai mare decât în 2012, în fond el este mai mic, întrucât aproape patru miliarde de lei reprezintă datorii.

El a precizat că nu poate accepta în acest moment cele 178 de amendamente aduse la proiectul de buget al Sănătăţii.

Nicolăescu a vorbit despre nemulţumirile faţă de cheltuielile mari din sistemul spitalicesc.

„Toată lumea este nemulţumită de sistemul spitalicesc, care consumă cei mai mulţi bani, sunt internări fictive nejustificate ca să crească numărul de cazuri, iar spitalele să încerce să supravieţuiască, au crescut aceste fonduri”, a spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a vorbit apoi despre creşterile bugetare prevăzute pe 2013 şi a făcut referire la ambulatoriu de specialitate şi la medicina de familie, ale căror costuri sunt mai mici.

„Bugetul pentru ambulatoriu de specialitate creşte cu 50 la sută, iar valoarea punctului de la 1,2 lei la 1,6 lei. Şi la medicii de familie este o creştere de 10 la sută, valoarea punctului fiind majorată de la 1,9 lei la 2 lei. Vrem să descurajăm foarte mult internările nejustificate şi să creştem adresabilitatea către medicina primară şi de ambulatoriu”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că 54 de spitale strategice vor primi bani mai mulţi prin creşterea valorii pe caz ponderat de la 1.400 de lei la 1.800 de lei.

„Am constatat că există spitale de categoria I unde tariful pe caz ponderat (TCP) este mai mic decât în spitale de categoria 3-4. De aceea, spitalele strategice vor primi 1.800 de lei TCP, totodată vor primi fonduri suplimentare prin programele naţionale pe care le vom dezvolta în aceste unităţi din 2013, respectiv cel de terapie intensivă infarct, AVC, traumă, pentru care am prevăzut 200 de milioane de lei”, a spus Nicolăescu.

Spitalele de suport vor primi 1.600 de lei TCP şi cele de boli cronice, 1.380 pe TCP, iar o altă creştere cu 18 la sută este înregistrată pentru serviciile paraclinice, a adăugat Nicolăescu.

Ministrul a spus că nu vor fi creşteri salariale în 2013, în schimb are ca obiectiv prioritar stabilirea pachetului de bază, dar şi restructurarea Ministerului Sănătăţii şi a aparatelor deconcentrate.

„Trebuie să găsim posturi libere, dar bugetate, pe care să le ocupăm pentru că în spitale este mare lipsă de personal”, a mai spus ministrul.

În legătură cu investiţiile în 2013, ministrul Sănătăţii a amintit consolidarea Institutului Parhon şi a Institutului Matei Balş, achiziţia a 203 elicoptere şi 200 de ambulanţe, care vor încheia dotările asistenţei medicale de urgenţă, finalizarea a 200 de maternităţi din 63 de spitale incluse cu Banca Mondială, finalizarea Institutului Oncologic din Iaşi, dar şi a lucrărilor de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, unde va fi achiziţionat mobilier.

Ministrul a mai spus că vor fi alocaţi 44.000.000 de lei pentru aparatură de înaltă performanţă, bani luaţi din taxa pe viciu.

În legătură cu coplata, ministrul Sănătăţii a spus că aceasta va avea o valoarea sub 10 lei şi va fi plătită la externare.

„Coplata va avea valoare mică, sub 10 lei şi va fi plătită la externare. Sunt vociferări legate de acest subiect, dar nu noi am introdus-o, ci Guvernul Boc şi acesta trebuia să şi-o asume. Dacă în vechiul proiect se percepea coplată atât pe serviciile spitaliceşti, cât şi pe ambulatoriul de specialitate şi pe medicina primară, FMI a acceptat ca aceste sume să fie plătite aşa cum am propus noi, într-o sumă modică, doar la externare”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că va face un audit pe investiţiile din Sănătate, pentru a vedea ce trebuie continuat şi ce trebuie dat la comunitatea locală. El a precizat că în două săptămâni va transmite în toate judeţele o cerere pentru ca fiecare să prezinte propria strategie de sănătate.

„În două săptămâni vom trimite cereri privind strategia de sănătate fiecărui judeţ în parte. Vom aştepta de la ei răspuns până în 30 aprilie sau 31 mai, trebuie să ştim de câte paturi este nevoie, de câţi specialişti, de câte cadre şi apoi vom face strategia naţională. Strategia nu trebuie să fie numai a Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...