Bugetul UE pentru pentru 2022: Parlamentul European doreşte ca redresarea post-pandemie să rămână o prioritate

Bugetul Uniunii Europene pentru 2022 trebuie să se concentreze pe redresarea în contextul crizei cauzate de COVID-19, încurajarea investiţiilor, combaterea şomajului şi stabilirea bazelor pentru o Uniune mai sustenabilă, susţine Parlamentul European (PE) într-o rezoluţie adoptată miercuri la Strasbourg, indică un comunicat al legislativului european.
AGERPRES - joi, 21 oct. 2021, 15:27
Bugetul UE pentru pentru 2022: Parlamentul European doreşte ca redresarea post-pandemie să rămână o prioritate

Rezoluţia stabileşte poziţia PE cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2022. Eurodeputaţii au respins majoritatea tăierilor propuse de Consiliu (care însumează 1,43 miliarde euro) şi au revenit astfel la proiectul propus iniţial de Comisia Europeană, în capitolele bugetare vizate.

De asemenea, eurodeputaţii au propus creşterea finanţării mai multor programe şi politici pe care ei consideră că vor contribui la redresarea post-pandemie, în concordanţă cu priorităţile Parlamentului European stabilite pentru 2022. Acestea includ programul de cercetare Horizon Europe (+305 milioane euro faţă de proiectul de buget propus de Comisie), Instrumentul Connecting Europe, care finanţează construirea unor reţele transeuropene de transport, energie şi digitale sustenabile şi de înaltă calitate (+171 milioane euro faţă de propunerea Comisiei).

Sprijinul pentru tineri rămâne o prioritate esenţială: potrivit eurodeputaţilor, bugetul alocat programului Erasmus+ ar trebui să fie majorat cu 137 milioane euro. De asemenea, programului EU4Health ar urma să i se aloce mai mult cu 80 de milioane de euro, comparativ cu propunerea executivului comunitar, pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătăţii puternică şi a face mai eficiente sistemele naţionale de sănătate.

În plus, Parlamentul European a propus creşterea cu 20% a finanţării ajutorului umanitar.

În domeniul securităţii şi apărării, eurodeputaţii doresc ca liniile bugetare vizate să fie majorate cu peste 80 de milioane de euro.

Cu acest vot, Parlamentul European a stabilit nivelul total al angajamentelor pentru 2022 la 171,8 miliarde euro, în creştere cu 2,7 miliarde euro comparativ cu proiectul propus de Comisie, şi cel al plăţilor la 172,5 miliarde euro. Timp de trei săptămâni se va desfăşura procedura de conciliere cu Consiliul în scopul ajungerii la un acord asupra bugetului UE pentru anul viitor, după care textul comun va fi supus votului în plenul PE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...