Bulgaria a mai făcut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membră a Uniunii Bancare Europene

Bulgaria, ţară care împreună cu Croaţia se pregăteşte să intre în zona euro, s-a alăturat joi în mod oficial Uniunii Bancare Europene, a anunţat Banca Naţională a Bulgariei (BNB) (foto sediul central), informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 01 oct. 2020, 15:37
Bulgaria a mai făcut un pas spre adoptarea monedei euro. Joi a devenit membră a Uniunii Bancare Europene

Această aderare va permite Băncii Centrale Europene (BCE) să supervizeze în mod direct primele cinci bănci din Bulgaria, a precizat directorul diviziei de supervizare din cadrul BNB, Radoslav Milenkov.

Uniunea Bancară Europeană, înfiinţată în 2012 după criza financiară globală, este un sistem de supraveghere a băncilor şi de rezoluţie a falimentelor băncilor, pus la punct la nivelul Uniunii Europene şi care este supus aceloraşi reguli pe continent. Obiectivul este garantarea siguranţei şi fiabilităţii sectorului bancar din UE.

„Participarea Bulgariei la Uniunea bancară va diminua semnificativ pericolul falimentelor şi celelalte riscuri potenţiale pentru sistemul bancar bulgar în cazul insolvabilităţii unei bănci”, a comentat viceguvernatorul BNB, Kalin Hristov.

Rolul de supervizare a Băncii Naţionale a Bulgariei a fost pus sub semnul întrebării în 2015 cu prilejul falimentului CCB (Corporate Commercial Bank), cea de-a patra mare bancă din Bulgaria, faliment declanşat ca urmare a conflictului între doi oameni de afaceri. Însă acest faliment nu a destabilizat sistemul bancar din ţara vecină graţie unui regim strict de austeritate, care a intrat în vigoare în 1997, după o gravă criză care a provocat falimentul a 14 bănci. Acest sistem denumit „consiliu monetar” obligă băncile să respecte criterii ridicate de solvabilitate.

Aderare la Uniunea Bancară Europeană este una din condiţiile impuse în momentul aderării Bulgariei şi Croaţiei la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), la data de 10 iulie 2012, care va permite celor două state să devină membre ale zonei euro peste câţiva ani.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro. Bulgaria îndeplineşte deja această condiţie deoarece moneda naţională, leva, este ancorată de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat să nu îl modifice.

Bulgaria şi Croaţia vor fi judecate atât în funcţie de criteriile de convergenţă din Tratatul european, respectiv stabilitatea preţurilor, nivelul dobânzilor, deficit bugetar, datorie şi stabilitatea cursului de schimb, precum şi în funcţie de îndeplinirea unor reforme interne.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...