1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Bulgaria a terminat de rambursat datoriile din perioada comunistă

Bulgaria a terminat joi de rambursat datoria contractată în perioada comunistă şi care la căderea Cortinei de fier se ridica la peste 10,3 miliarde de dolari, a anunţat joi Ministerul bulgar de Finanţe, transmite AFP.

15 ian, 2015 | Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă, Sofia a rambursat joi ultima tranşă de obligaţiuni în valoare de 1,13 miliarde de dolari, în ultima zi înainte de scadenţă, scrie Agerpres.

'Ţara a terminat de rambursat datoria din perioada comunistă', a comentat economistul Krassen Stantchev.

Aceste obligaţiuni au fost emise în 2002 în cadrul unei ample proceduri de restructurare a datoriei comuniste către Clubul de la Londra, care regrupează un grup de bănci comerciale creditoare.


La căderea regimului comunist, în 1989, Bulgaria s-a declarat în incapacitate de plată a datoriei sale externe de 10,3 miliarde de dolari. O parte din datoriile Bulgariei a fost anulată la începutul anilor 1990 de statele creditoare membre ale Clubului de la Paris iar cea faţă de Clubul de la Londra a fost restructurată în mai multe etape.


Odată cu rambursarea efectuată joi, datoria externă a Bulgariei a ajuns la 10,5 miliarde de euro, respectiv 24,8% din PIB, unul din cele mai scăzute nivele din Uniunea Europeană. Cea mai săracă ţară membră a UE, Bulgaria a instaurat din 1997 un Consiliul monetar, prin care moneda naţională este legată de euro, ceea ce contribuie la menţinerea datoriei externe la un nivel relativ scăzut.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO