Bulgaria are nevoie urgent de ajutorul FMI – Borisov

Bulgaria are nevoie urgent de ajutorul Fondului Monetar Internaţional, din cauza temerilor privind stabilitatea sistemului bancar al ţării, a afirmat vineri liderul partidului de opoziţie GERB, Boiko Borisov, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 13:22
Bulgaria are nevoie urgent de ajutorul FMI - Borisov

‘FMI ar trebui chemat imediat. Este singura opţiune. Următorul proiect de buget trebuie pregătit cu FMI’, le-a declarat jurnaliştilor Boiko Borisov în Parlamentul de la Sofia.

Întrebat de ce Bulgaria are nevoie de ajutorul FMI, fostul premier bulgar a răspuns: ‘În principal pentru expertiză, astfel încât să se atenueze temerile din ţară’. Borisov a adăugat că actuala coaliţie ar trebui să rămână la guvernare până la sfârşitul lunii iulie pentru a avea timp să demareze negocieri cu FMI şi pentru a vinde obligaţiuni de până la şase miliarde de leva (4,2 miliarde de dolari), a adăugat Borisov.

Declaraţia sa vine după ce vineri partidele politice din Bulgaria au convenit să organizeze alegeri parlamentare la 5 octombrie, conform anunţului liderului Partidului Socialist, Serghei Stanişev.

Stanişev, flancat de liderii altor principale partide politice, a afirmat de asemenea că toţi susţin măsurile luate de Banca Centrală a Bulgariei şi alte instituţii de stat pentru a garanta stabilitatea sistemului financiar al ţării, după atacuri asupra unor bănci bulgare importante. Vineri, Banca Centrală a Bulgariei a denunţat ‘o încercare de a destabiliza statul’ printr-un atac asupra sistemului bancar, după trimiterea de mesaje pe internet în care se afirmă că First Investment Bank (FIB), a treia mare bancă a ţării, se află în dificultate financiară. Trimiterea acestor mesaje, pe net şi telefoane portabile, a provocat o stare de panică la Sofia, unde clienţi preocupaţi au asediat ghişeele acestei bănci.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al UE, a reuşit joi să obţină aproape 1,5 miliarde de euro printr-o nouă emisiune de obligaţiuni pe zece ani care a atras comenzi de patru miliarde de euro, chiar dacă recent Standard and Poor’s a retrogradat ratingul suveran al ţării la ‘BBB minus’.

Banii obţinuţi din vânzarea obligaţiunilor urmează să fie folosiţi pentru achitarea bondurilor scadente în ianuarie şi pentru finanţarea deficitului bugetar. Obiectivul Guvernului de la Sofia este înregistrarea unui deficit de 1,8% din PIB anul acesta.

Apetitul solid al investitorilor pentru prima emisiune de eurobonduri din ultimii doi ani şi cea mai mare valoroasă de până acum a ajutat ţara să obţină un randament scăzut, de 3,055%.

În primul trimestru din 2014 economia Bulgariei a înregistrat o creştere de 1,1%, comparativ cu perioada similară din 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...