1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Bulgaria cumpără opt avioane de luptă F-16 noi

Guvernul bulgar a decis miercuri să cumpere opt avioane de luptă F-16 noi de la compania americană Lockheed Martin, la preţul de 1,256 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro), a anunţat viceministrul apărării, Atanas Zaprianov, transmite AFP.

10 iul, 2019 | Agerpres

"Consiliul de miniştri a decis astăzi semnarea a patru acorduri privind achiziţia de avioane F-16 Block 70 cu echipamentul necesar", a precizat oficialul bulgar.

Decizia anunţată miercuri este cea aşteptată, Sofia manifestându-şi deja în repetate rânduri interesul faţă de aeronavele americane. Urmează ca parlamentul bulgar să aprobe formal tranzacţia, în cursul acestei luni.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria vrea de mai multă vreme să-şi schimbe flota îmbătrânită de avioane de vânătoare MIG de fabricaţie sovietică.

În afară de Lockheed Martin, mai prezentaseră oferte Italia, cu aparate Eurofighter second hand, şi Suedia, cu 10 avioane Gripen noi.

Acordul privind F-16 se referă la şase aparate cu un loc şi două cu două locuri, urmând să fie livrate până în 2023. Avioanele vor fi echipate cu rachete şi vor dispune de toate capabilităţile aer-aer, aer-sol şi de supraveghere, a asigurat Zaprianov.

Ministrul apărării Krasimir Karakaceanov a explicat că un acord suplimentar prevede asumarea de către SUA a cheltuielilor de întreţinere şi formare a piloţilor în sumă de 60 de milioane de dolari. "Dacă Congresul SUA va aproba acest acord, preţul va scădea sub 1,2 miliarde de dolari", a notat ministrul.

Parlamentul bulgar prevedea iniţial un total de 1,8 miliarde de leva (920 milioane de euro) pentru această investiţie.

"Achiziţia noilor avioane va îmbunătăţi interoperabilitatea cu NATO, iar piloţii bulgari nu se vor mai simţi depăşiţi de aliaţi", a salutat decizia generalul Petio Mircev, comandant adjunct al forţelor aeriene.

Ministerul bulgar al Apărării îşi exprimase iniţial preferinţa pentru avioanele Gripen, dar procedurile de licitaţie au fost relansate în 2017, la revenirea la putere a premierului conservator Boiko Borisov.

Comanda reprezintă un nou succes pentru Lockheed Martin în faţa concurenţei europene. În decembrie, compania a semnat un contract privind livrarea a 14 avioane F-16 Slovaciei, în valoare de 1,57 miliarde de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO