1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Bulgaria: Nou reactor nuclear pe Dunăre, în apropiere de Bechet

Guvernul demisionar al premierului bulgar Plamen Oreşarski a dat undă verde joi construirii de către compania americană Westinghouse, parte a grupului japonez Toshiba, a unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, singura centrală atomică a Bulgariei, aflată pe Dunăre, la aproximativ 40 kilometri de portul Bechet.

31 iul, 2014 | AGERPRES

Guvernul a anunţat într-un comunicat că a 'adoptat o decizie care aprobă raportul ministrului economiei şi energiei privind semnarea unei convenţii între Kozlodui NPP şi Westinghouse Electric', potrivit AFP.

Noul guvern rezultat din alegerile legislative anticipate ce vor avea loc la 5 octombrie în Bulgaria va trebui să aprobe la rândul său acordul, înainte ca acesta să intre în vigoare, se precizează în comunicat.

Guvernul Oreşarski, susţinut de socialişti şi care a demisionat la 23 iulie, a fost supus la presiuni din partea media să nu semneze un acord pe ultima sută de metri în sectorul de mare sensibilitate al energiei, mai ales după vizita de săptămâna aceasta de la Sofia a directorului Westinghouse, Danny Roderick.

Într-un interviu acordat cotidianului bulgar Trud, Roderick a insistat în favoarea semnării 'cât mai curând posibil' a unui acord pentru construirea unui reactor de 1100 megawaţi AP 1000.

Westinghouse ar dori ca lucrările să înceapă înainte de alegerile de la 5 octombrie pentru a permite proiectului în valoare de 3,7 miliarde de euro să se concretizeze în pofida instabilităţii politice, a indicat directorul companiei americane.

Bulgaria depinde aproape în totalitate de Rusia în materie de energie şi încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare. Centrala de la Kozlodui (nord-vest) este singura din ţară şi funcţionează în prezent cu două reactoare ruseşti cu apă presurizată de tip VVER de 1000 de MW fiecare. Alte patru foste reactoare sovietice de 440 MW fiecare au fost închise între 2002 şi 2006 din motive de securitate, la presiunea Uniunii Europene.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO