Bulgaria nu a primit o propunere oficială cu privire la staţionarea de echipamente militare americane

Bulgaria nu a primit o propunere oficială cu privire la staţionarea de echipamente şi personal militar american pe teritoriul său, a declarat marţi ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, potrivit unui comunicat oficial emis după anunţul făcut de secretarul american al apărării, Ashton Carter, privind desfăşurarea de armament greu în statele baltice, România, Bulgaria şi Polonia, transmit BTA şi Novinite.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 06:28
Bulgaria nu a primit o propunere oficială cu privire la staţionarea de echipamente militare americane

‘Am avut o întâlnire astăzi (marţi) cu ambasadoarei americane Marcie Reis, la cererea acesteia, în timpul căreia am fost informat că partea americană va emite un comunicat cu privire la desfăşurarea de echipament în câteva state est-europene. Cu toate acestea, în timpul discuţiei nu au fost prezentate informaţii sau detalii suplimentare în legătură cu tipul şi numărul echipamentelor’, a declarat oficialul bulgar, citat de birou de presă al Ministerului Apărării.

Tot marţi, ministrul Nencev a anunţat că va solicita guvernului să îl mandateze să poarte negocieri în vederea achiziţionării de avioane de vânătoare noi pentru dotarea forţelor aeriene bulgare şi protejarea spaţiului aerian al ţării, scrie Agerpres.

‘În urma consultărilor cu forţele politice din parlament şi a unei discuţii extinse în comisia de apărare (a parlamentului), m-am angajat să pregătesc documentele necesare, înainte de sfârşitul lunii iunie, astfel încât să putem avea o idee despre noul avion de vânătoare până la finalul anului’, a declarat Nencev, potrivit comunicatului Ministerului Apărării.

Nikolai Nencev s-a declarat convins că Bulgaria are suficiente resurse pentru a-şi apăra spaţiul aerian până la mijlocul anului 2016.

Declaraţia sa survine la scurt timp după ce site-ul mediapool.bg a scris că Sofia examinează posibilitatea de a cere partenerilor din NATO să îi asigure protejarea spaţiului aerian. ‘La această situaţie s-a ajuns din cauza stării deplorabile a aviaţiei de luptă bulgare, a lipsei de resurse pentru achiziţionarea rapidă a unui nou tip de avion de vânătoare şi din cauza imposibilităţii de a găsi o soluţie acceptabilă pentru asigurarea mentenanţei actualei flotile de aparate MiG-29 de către Rusia’, a scris site-ul bulgar, citând surse anonime din Ministerul Apărării.

Pe de altă parte, cotidianul Sega scrie miercuri, pe prima pagină, că guvernul îi va mandata pe ministrul apărării şi pe cel al afacerilor externe să înceapă negocieri cu state NATO în vederea asigurării în comun a apărării spaţiului aerian al Bulgariei cu începere de la mijlocul lui 2016. Un proiect de rezoluţie în acest sens a fost înaintat marţi de ministrul Nencev guvernului, care îl va examina în şedinţa de miercuri.

La mijlocul anului viitor expiră durata de funcţionare a ultimelor cinci avioane MiG-29 din dotarea aviaţiei militare bulgare. În această situaţie, Bulgaria este nevoită să ceară ajutorul altor membri ai NATO. Potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citată de cotidianul Sega, Bulgaria ar putea aborda în acest scop atât ţările balcanice aliate, cât şi Germania, Marea Britanie, Italia, Portugalia. Bulgaria a semnat acorduri de poliţie aeriană cu Grecia şi cu România şi urmează să încheie un acord tehnic cu Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...