1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Extern

Bulgaria o propune oficial pe Kristalina Gheorghieva pentru a-i succeda lui Catherine Ashton

Sofia a lansat oficial miercuri candidatura comisarului european Kristalina Gheorghieva pentru a o înlocui pe Catherine Ashton în fruntea diplomaţiei europene, a anunţat premierul Gheorghi Bliznaşki, citat de AFP.

06 aug, 2014 | Agerpres

'O propunem pe Kristalina Gheorghieva nu numai ca membră a Comisiei Europene, dar şi pentru calitatea de vicepreşedinte şi înalt reprezentant pentru afacerile externe', a declarat şeful de guvern interimar care şi-a început mandatul miercuri.

'Este o candidatură demnă. Dacă ea va reuşi să obţină acest post, ar fi un mare succes pentru politica externă bulgară', a adăugat el într-o conferinţă de presă la capătul primei reuniuni a guvernului interimar. Pe de altă parte, Federica Mogherini, ministrul italian al afacerilor externe, este considerată ca o candidată puternică pentru acest post. Ea are de înfruntat însă o opoziţie a ţărilor baltice şi Poloniei, care critică poziţia italiană în criza ruso-ucraineană.

În calitate de femeie şi reprezentantă a Europei de Est, Gheorghieva, care vorbeşte cursiv engleza şi rusa, ar avea şanse ca un candidat de compromis, potrivit unor surse diplomatice europene. Ea este membră a familiei popularilor europeni, ceea ce ar fi de asemenea un factor de luat în calcul în căutarea unui echilibru printre principalele posturi de responsabilitate europeană.

Fostă vicepreşedintă a Băncii Mondiale, Kristalina Gheorghieva, care va împlini în curând 61 de ani, deţine actualmente portofoliul pentru ajutor umanitar. Ea a călătorit prin numeroase zone de conflict şi catastrofe naturale din lume, precum Africa de Vest, unde se propagă Ebola, Fâşia Gaza, unde are loc conflictul israeliano-palestinian, sau Siria.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO