Bulgaria: Parlamentul a aprobat noul guvern condus de Borisov

Parlamentul bulgar a aprobat vineri formarea unui guvern minoritar de centru-dreapta condus de liderul formaţiunii GERB şi noul premier Boiko Borisov, informează Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 07 nov. 2014, 12:24
Bulgaria: Parlamentul a aprobat noul guvern condus de Borisov

Votul a fost văzut ca o simplă formalitate după ce GERB a anunţat mai devreme că dispune de suficient sprijin pentru a guverna. Partidul conservator GERB a câştigat alegerile legislative anticipate din 5 octombrie, scrie Agerpres.

Din cei 234 de parlamentari prezenţi, 136 au votat în favoarea guvernului lui Borisov, care şi-a descris cabinetul ca fiind ‘proeuropean şi reformator, deschizând calea pentru o Bulgarie stabilă’.

‘Este momentul să asigurăm independenţa ţării în materie de energie’, a insistat el în parlament, în condiţiile în care Bulgaria depinde de importurile de gaze ruseşti.

Constituită după negocieri dificile, echipa este alcătuită din 21 de membri, dintre care 13 din cadrul GERB, 7 din Blocul Reformator (RB, de dreapta) şi unul din ABV (de stânga). Guvernul dispune de o majoritate parlamentară datorită sprijinului naţionaliştilor Frontului Patriotic.

Borisov va avea patru vicepremieri, între care şi fostul comisar european (2007-2009) Meglena Kuneva, responsabilă cu politicile europene.

Fondurile europene vor fi gestionate de conservatorul Tomislav Doncev, care îşi reia portofoliul deţinut în perioada 2009-2013.

Formaţiunea de stânga ABV va dispune şi ea de un vicepremier, Ivailo Kalfin, un disident al Partidului Socialist Bulgar.

Ministrul de externe Daniel Mitov şi cel al justiţiei Hristo Ivanov, ambii membri ai RB şi guvernului interimar format în luna iulie, au fost menţinuţi în funcţii.

Noul guvern se va confrunta cu provocări majore precum consecinţele falimentului uneia dintre cele mai importante bănci ale ţării, deficite grave în sistemul energetic şi reforme nepopulare ale sistemului de pensii, în sănătate şi educaţie, a mai spus Boiko Borisov, care revine la conducerea ţării după ce a demisionat în februarie 2013 sub presiunea străzii, populaţia demonstrând în masă împotriva sărăciei şi corupţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...