1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Extern

Bulgaria primeşte un credit punte de 1,5 miliarde de euro de la patru bănci

Bulgaria a semnat un acord cu băncile HSBC Holdings Plc, Societe Generale SA, Citigroup Inc. şi UniCredit SpA pentru a primi un credit punte în valoare de 1,5 miliarde de euro, înaintea programatei emisiuni de obligaţiuni de anul viitor, transmite Bloomberg.

10 dec, 2014 | Agerpres

Creditul pe şase luni are o dobândă de 90 de puncte de bază peste Euribor, a declarat miercuri ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov în Comisia de Buget Finanţe a Parlamentului bulgar.

"Această finanţare pe termen scurt va fi rambursată de pe urma vânzărilor de obligaţiuni pe pieţele financiare internaţionale în 2015. Finanţarea punte va fi furnizată de băncile care se vor ocupa de pregătirea documentaţiei pentru vânzarea de obligaţiuni pe pieţele globale", a precizat Vladislav Goranov.

Acest credit va fi utilizat pentru a acoperi deficitul bugetar în creştere, precum şi cele aproximativ două miliarde de leva împrumutate de Guvernul de la Sofia Fondului de Asigurare a Depozitelor Bancare pentru ca acesta să poată rambursa depozitele garantate de la Corporate Commercial Bank şi, de asemenea, să ofere lichidităţi pentru industria bancară.

Parlamentul bulgar şi-a dat deja acordul pentru un plan vizând obţinerea unei finanţări suplimentare în valoare de 4,5 miliarde de leva (2,3 miliarde de euro) pentru a acoperi deficitul bugetar în acest an şi a susţine sistemul bancar, după decizia de a declara în insolvenţă Corporate Commercial Bank, a patra mare bancă din Bulgaria.

Săptămâna aceasta, Parlamentul de la Sofia a aprobat bugetul pentru 2015, care prevede reducerea deficitului bugetar până la 3% din PIB şi vânzarea de obligaţiuni în valoare de opt miliarde de leva. Noile împrumuturi vor duce datoria publică a Bulgariei până la 24,5 miliarde leva la finele lui 2015, adică echivalentul a 30% din PIB. Chiar şi aşa Bulgaria va rămâne ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai redusă datorie publică.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO