Bulgaria: Protestele continuă şi după prezentarea propunerilor de modificare a Constituţiei de către premier

Premierul bulgar Boiko Borisov a prezentat luni, în mod surprinzător, un proiect de Constituţie, după aproximativ 40 de zile de proteste la adresa guvernului său, informează dpa citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 18 aug. 2020, 05:08
Bulgaria: Protestele continuă şi după prezentarea propunerilor de modificare a Constituţiei de către premier

Documentul prevede, printre altele, modificări ale sistemului judiciar, în special în privinţa controlului procurorului şef asupra procurorilor publici, considerat ineficient şi criticat de manifestanţi.

Proiectul a fost înaintat luni parlamentului de către partidul GERB al premierului Borisov, care doreşte să obţină un „acord larg” din partea celorlalte grupuri parlamentare în privinţa alegerii unei adunări constituante reprezentative.

„Poporul vrea reprezentare maximă … Singura cale este cu o nouă Constituţie”, a declarat Borisov. Vineri, el a anunţat că va demisiona în ziua în care parlamentul va decide cu privire la alegerea unei adunări constituante.

Protestatarii s-au opus planurilor guvernului, în pofida faptului că au cerut o adunare constituantă pe lângă demisia guvernului şi a procurorului-şef la începutul acţiunilor de protest, pe 9 iulie.

„Nu dorim ca mafia să scrie noua Constituţie”, a declarat luni pentru postul naţional de radio un activist prezent la un protest în faţa clădirii Ministerului Justiţiei.

Preşedintele pro-rus Rumen Radev şi socialiştii din opoziţie acuză, la rândul lor, guvernul de corupţie, comportament asemănător mafiei şi dependenţă de oligarhi.

„O criză precum cea actuală nu va fi vindecată cu propuneri de modificări constituţionale, ci cu o demisie imediată”, a declarat Radev la un protest împotriva guvernului, desfăşurat luni seara la Varna.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...