Bulgaria se aşteaptă la consecinţe grave de pe urma falimentului Thomas Cook

Falimentul tour-operatorului britanic Thomas Cook va avea consecinţe grave pentru sezonul turistic 2020 din Bulgaria, a declarat luni seară ministrul bulgar al Turismului, Nikola Angelkova, transmite BTA citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 24 sept. 2019, 07:40
Bulgaria se aşteaptă la consecinţe grave de pe urma falimentului Thomas Cook

Potrivit oficialului bulgar, numărul de turişti pe care Thomas Cook îi aduce în fiecare vară în Bulgaria variază între 350.000 şi 450.000. Aceasta în condiţiile în care anul trecut Bulgaria a fost vizitată de un număr total de 9,2 milioane turişti străini.

În paralel, Ambasada Marii Britanii la Sofia a anunţat că în prezent există 2.500 de clienţi ai Thomas Cook care au rămas blocaţi în Bulgaria.

Angelkova a mai spus că marţi urmează să aibă loc o reuniune de lucru cu participarea proprietarilor de hoteluri, a tour-operatorilor care lucrează cu Thomas Cook, precum şi cu Ambasada Marii Britanii la Sofia şi cu Agenţia pentru protecţia consumatorilor, pentru a discuta posibilele consecinţe care ar putea apărea de pe urma falimentului Thomas Cook.

Autoritatea aeronautică civilă din Marea Britanie a trimis deja Ministerului Turismului din Bulgaria un formular special care va fi distribuit către toate cele 6.000 de hoteluri din Bulgaria care lucrează cu Thomas Cook, pe baza căruia hotelurile vor putea să solicite despăgubiri pentru plăţile datorate şi să îşi acopere costurile.

Directorul Institutului pentru analize şi evaluări în turism din Bulgaria, Roumen Draganov a apreciat că falimentul Thomas Cook este un eveniment major care va avea consecinţe greve asupra industriei turismului din Bulgaria, în condiţiile în care tour-operatorul britanic este responsabil pentru mai mult de jumătate din zborurile spre şi dinspre aeroporturile Varna şi Burgas. Potrivit lui Draganov, consecinţele negative ar putea apărea din două direcţii. Pe de o parte, Thomas Cook are datorii către hotelurile din Bulgaria pentru că plăţile pentru sejururile overnight sunt efectuate la 60 de zile după şedere, ceea ce înseamnă că în prezent trebuie făcute plăţile pentru şederile din lunile iulie şi august. Pe de altă parte, vacanţele de la sfârşit de sezon vor fi anulate la fel ca şi contractele pentru sezonul 2020.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în „lichidare imediată”.

Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani însă compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi deprecierii lirei.

Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări.

România are mai puţine paturi în unităţile de cazare turistică decât Bulgaria şi Ungaria

Numărul de paturi în unităţile de cazare turistică din Bulgaria a crescut cu 20.000 în anul 2017, în timp ce în România avansul a fost cu aproximativ 12.000 de paturi, arată datele publicate joi de Eurostat.

Numărul de paturi în unităţile de cazare turistică din Bulgaria a crescut cu 20.000 în anul 2017, în timp ce în România avansul a fost cu aproximativ 12.000 de paturi, arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform statisticii, în anul 2017 în unităţile de cazare turistică din România erau 338.791 paturi, faţă de 326.098 paturi în 2016, în timp ce în Bulgaria erau 348.724 paturi, comparativ cu 328.264 paturi în anul 2016.

După acest indicator, România se situa în anul 2017 cu mult în urma ţărilor vecine precum Ungaria (418.912 paturi),
Cehia (715.540 paturi), Austria (1,013 milioane paturi), Croaţia (1,059 milioane paturi) sau Grecia (1,273 milioane paturi).

Pe de altă parte, România devansează la aceste capitol ţări precum Finlanda, Slovacia, Slovenia, Lituania, Luxemburg, Estonia, Letonia şi Malta.

La nivelul Uniunii Europene, în anul 2017 erau disponibile 31,72 milioane de paturi în unităţile de cazare turistică, în creştere faţă de 31,31 milioane de paturi în 2016. În rândul statelor membre, Franţa are cel mai mare număr de paturi în unităţile turistice, 5,1 milioane sau 16,1% din numărul total din UE, urmată de Italia, cu 5 milioane sau 15,9%, Marea Britanie – 3,9 milioane sau 12,4%, Spania – 3,6 milioane sau 11,2% şi Germania – 3,4 milioane sau 10,6%.

Împreună cele cinci mari ţări numără aproape două treimi (66,4%) din numărul total de paturi în unităţile de cazare turistică din UE.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...