Bulgaria şi Slovacia au semnat un acord pentru gazoductul Eastring. Urmează negocieri cu România şi Ungaria

Ministrul slovac al Energiei, Peter Ziga, şi secretarul de stat în Ministerul bulgar al Energiei, Zhecho Stankov, au semnat miercuri la Bratislava un memoradum de înţelegere cu privire la gazoductul Eastring, o conductă care ar urma să lege Slovacia de Europa de Sud-Est prin România, informează agenţia slovacă TASR.
Economica.net - mie, 13 iul. 2016, 12:40
Bulgaria şi Slovacia au semnat un acord pentru gazoductul Eastring. Urmează negocieri cu România şi Ungaria

‘La începutul lunii iunie am semnat un contract la nivel de companii între Eustream şi Bulgartransgaz cu privire la proiectul Eastring. Acum am semnat un acord la nivel interguvernamental. Cred că proiectul Eastring va facilita înfiinţarea unei uniuni energetice prin diversificare surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale’, a declarat Peter Ziga după semnarea memorandumului. Oficialul slovac a subliniat că mai lipsesc semnăturile a două din ţările partenere prin care ar urma să treacă conducta: Ungaria şi România. ‘Credem că în viitorul apropiat vom putea să ajungem la acorduri similare cu aceste două ţări, fie la nivel de companii fie la nivel interguvernamental’, a adăugat Peter Ziga.

‘Slovacia încearcă treptat să semneze astfel de memorandumuri de înţelegere cu toate ţările de tranzit. Vor fi unele negocieri cu România şi Ungaria’, a declarat la rândul său vicepreşedintele Comisiei Europene pentru uniune energetică, Maros Sefcovic.

Proiectul Eastring prevede construirea unei conducte cu o lungime cuprinsă între 744 de kilometri şi 1.015 kilometri, în funcţie de ruta finală, care ar urma să facă legătura între Slovacia şi Balcani, precum şi actualele gazoducte din Ucraina, Slovacia, Cehia, Ungaria, România şi Bulgaria. Eastring va permite şi furnizarea de gaze în sistem invers din surse dovedite şi alternative amplasate în zona Mării Caspice, precum şi în Orientul Mijlociu în ideea creşterii securităţii energetice în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Gazoductul ar urma să aibă o capacitate de 20 până la 40 de miliarde de metri cubi pe an. Costul estimat al proiectului este de 1,3 miliarde de euro şi ar putea deveni operaţional la finele lui 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...