Bulgaria speră să extindă cu 30 de ani durata de viaţă a centralei nucleare de la Kozlodui

Bulgaria a accelerat pregătirile pentru a extinde cu 30 de ani durata de viaţă a reactoarelor 5 şi 6 de la centrala nucleară de la Kozlodui, a declarat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Nikolai Nikolov, în condiţiile în care ţara încearcă să ţină sub control preţurile la energie electrică, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 03 iun. 2015, 13:02
Bulgaria speră să extindă cu 30 de ani durata de viaţă a centralei nucleare de la Kozlodui

Ultimele două reactoare de la centrala nucleară de la Kozlodui asigură 35% din producţia de energie electrică a Bulgariei, scrie Agerpres.

‘Prelungirea duratei de funcţionare a unităţilor 5 şi 6 de la Kozlodui, în conformitate cu standardele de siguranţă ale UE, este principala prioritate pentru politica noastră în domeniul energiei nucleare. Aşteptările noastre sunt că durata de viaţă va fi prelungită cu cel puţin 30 de ani’, a declarat Nikolai Nikolov.

Pentru a reînnoi autorizaţia de funcţionare a celor două unităţi, care expiră în 2017 respectiv 2019, centrala de la Kozlodui are nevoie de aprobarea Ministerului Mediului şi a Autorităţii de reglementare a activităţilor nucleare din Bulgaria. Potrivit planurilor autorităţilor bulgare, capacitatea reactoarelor 5 şi 6 va fi crescută cu 104%, urmând ca modernizările să fie finalizate în 2016 pentru una din cele două unităţi şi în 2018 pentru cea de-a doua.

Bulgaria a angajat un consorţiu format din diviziile grupului rus Rosatom, Rosenergoatom şi Rusatom Service, alături de grupul francez EDF pentru a efectua lucrări de modernizare la reactorul 5. Nikolai Nikolov a spus că peste 50% din lucrările la reactorul 5 au fost finalizate şi s-a declarat încrezător că lucrările se vor încheia la timp.

La începutul acestui an, autorităţile de la Sofia au renunţat la planurile vizând construcţia unui nou reactor, al şaptelea, la centrala nucleară de la Kozlodui după ce nu au reuşit să convingă compania americană Westinghouse să devină un investitor strategic la noul reactor, ale cărui costuri au fost estimate la 7,7 miliarde de dolari.

Bulgaria a pus în funcţiune prima unitate de la centrala nucleară Kozlodui în anul 1974. Ca parte a memorandumului încheiat între Guvernul Bulgariei şi Comunitatea Europeană în 1999, unităţile 1 şi 2 au fost deconectate de la sistemul de electricitate pe 31 decembrie 2002 iar unităţile 3 şi 4 la data de 31 decembrie 2006.

Te-ar mai putea interesa și
Eni va dezvolta împreună cu KazMunayGas proiecte în domeniul regenerabilelor în Kazahstan
Eni va dezvolta împreună cu KazMunayGas proiecte în domeniul regenerabilelor în Kazahstan
Grupul petrolier Italian Eni intenționează să extindă business-urile din sectorul energiei eoliene și solare din Kazahstan și să dezvolte noi proiecte de energie regenerabilă, hidrogen și......
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi extreme
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de cod roșu care vizează Grecia, principala destinație turistică ...
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că este foarte probabil ca în luna septembrie să existe o decizie ...
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului ...