Bulgaria suspendă lucrările la South Stream

SOUTH STREAM  Premierul bulgar Plamen Oreşarski a ordonat duminică suspendarea lucrărilor în cadrul proiectului de gazoduct South Stream în scopul unor consultări cu oficiali ai Comisiei Europene, a relatat publicaţia Novinite.bg, citată de agenţia de presă Ria Novosti. Săptămâna trecută, CE a cerut guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom.
Economica.net - Dum, 08 iun. 2014, 15:26
Bulgaria suspendă lucrările la South Stream

SOUTH STREAM Bulgaria îşi suspendă lucrările la South Stream până la înlăturarea obiecţiilor exprimate de Comisia Europeană, a declarat Oreşarski, într-o conferinţă de presă susţinută în finalul unei întrevederi cu un grup de senatori americani, aflat în vizită în ţara sa.

‘Am primit o interpelare din partea Comisiei Europene, drept urmare am dispus suspendarea lucrărilor. În urma consultărilor suplimentare cu Bruxellesul, se va decide soarta viitoarelor lucrări’, a afirmat primul ministru bulgar.

La insistenţa reporterului ITAR-TASS, premierul bulgar a confirmat: ‘Da, practic, am ordonat suspendarea lucrărilor cu privire la South Stream, a lucrărilor cu privire la acest proiect, întrucât construcţia propriu-zisă a South Stream nu a fost începută, până la clarificarea procedurilor ulterioare cu Bruxellesul’.

La rândul său, senatorul republican John McCain, care a participat la întâlnirea cu premierul Bulgariei, a afirmat că, în proiectul South Stream, participarea rusă ar trebui să fie mai mică.

‘Bulgaria ar trebui să-şi rezolve problemele legate de South Stream în colaborare cu partenerii săi europeni’, a mai opinat McCain.

Comisia Europeană şi-a anunţat la 2 iunie intenţia de a suspenda punerea în aplicare a proiectului South Stream în ţările UE, în primul rând în Bulgaria.

Sabine Berger, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger, a indicat ‘două motive juridice’ ale Comisiei Europene în acest sens – obiecţii faţă de respectarea standardelor impuse de cel de-al ‘treilea pachet energetic’ al UE şi suspiciunea că Bulgaria ar putea ‘încălca normele europene privind licitaţiile pentru construirea proiectelor de infrastructură’, prin privilegierea unor companii ruse şi bulgare.

Consorţiul rus de gaze Gazprom susţine că doreşte ca prin acest gazoduct să diversifice rutele de aprovizionare cu gaze a clienţilor săi europeni şi să reducă astfel dependenţa de ţările de tranzit (în speţă de Ucraina).

Compania South Stream Transport B.V. reprezintă un joint-venture internaţional, destinat să se ocupe de planificarea, construirea şi exploatarea ulterioară a conductei (tronsonului subacvatic) care va trece prin Marea Neagră. Gazprom dispune de o participaţie de 50% în acest joint-venture, compania italiană Eni -20%, societatea energetică franceză EDF şi compania germană Wintershall Holding GmbH – câte 15% fiecare.

Tronsonul subacvatic al South Stream porneşte de la staţia compresoare ‘Russkaia’ de pe coasta rusă a Mării Negre şi ajunge pe litoralul bulgăresc. Astfel, secţiunea subacvatică a conductei se va întinde pe mai mult de 900 km, la o adâncime maximă de peste 2 km, cu o capacitate proiectată de 63 miliarde de metri cubi.

Primele livrări de gaze naturale prin intermediul acestei conducte sunt planificate să înceapă către sfârşitul anului 2015, relevă ITAR-TASS.

Gazoductul South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagră. Capacitatea proiectată a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Compania South Stream Transport B.V. este un joint venture internaţional responsabil de construcţia secţiunii submarine a gazoductului South Stream. Acţionarii South Stream Transport sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia).

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta dublează echipa din România în 2022. Compania anunță peste 70 de noi poziții disponibile pe parcursul anului
Packeta dublează echipa din România în 2022. Compania anunță peste 70 de noi poziții disponibile pe parcursul anului
Packeta România, platformă digitală și logistică globală, membră a Packeta Group, compania cu cea mai mare rețea ...
Blackout în Asia centrală. Milioane de oameni din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan au rămas fără energie electrică
Blackout în Asia centrală. Milioane de oameni din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan au rămas fără energie electrică
Milioane de oameni au rămas fără energie electrică după ce o uriașă pană de curent a lovit trei țări din Asia Centrală, ...
Un nou record: 19.685 cazuri noi,  în 24 de ore. Rata de infectare din Bucureşti a crescut până la 11,03 la mia de locuitori – Coronavirus, marţi 25.01.2022
Un nou record: 19.685 cazuri noi, în 24 de ore. Rata de infectare din Bucureşti a crescut până la 11,03 la mia de locuitori ...
Criza Coronavirus marţi, 25 ianuarie 2022 - 19.685 cazuri noi, 44 morţi, în 24 de ore. Este cel mai mare număr de cazuri ...