1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Bulgaria susţine că acordul pentru South Stream nu încalcă legislaţia europeană

Bulgaria nu a încălcat legislaţia europeană atunci când a semnat acorduri pentru construcţia gazoductului South Stream, un proiect promovat de grupul rus Gazprom, a informat miercuri Guvernul de la Sofia, respingând obiecţiile Bruxelles-ului faţă de un proiect care a dat naştere la tensiuni între Moscova şi Occident, transmite Reuters.

26 iun, 2014 | Agerpres

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în aşteptarea unei decizii referitoare la modul în care proiectul respectă legislaţia Uniunii Europene. Executivul comunitar susţine că South Stream încalcă legislaţia comunitară în domeniul concurenţei deoarece nu oferă acces terţelor părţi. În plus, proiectul South Stream vine în contradicţie cu politica UE de diversificare a surselor de aprovizionare şi de reducere a dependenţei de Rusia.

Într-un document publicat miercuri, Guvernul bulgar a anunţat că a trimis Comisiei Europene opinia sa cu privire la legalitatea proiectului South Stream. 'În această opinie Guvernul şi-a prezentat argumentele şi motivele care stau la baza deciziei statului bulgar şi care constituie o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană', se arată în comunicat. Comisia va decide însă dacă acceptă sau respinge argumentele Bulgariei, fiind posibil ca la final să fie declanşată o procedură de infringement şi chiar posibile amenzi împotriva Bulgariei.

Între timp, Austria a sfidat marţi Comisia Europeană prin aprobarea proiectului South Stream, cu ocazia unei vizite la Viena a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Acesta din urmă a făcut apel la evitarea oricărei politizări în ceea ce priveşte construcţia gazoductului South Stream, subliniind că de acest proiect, ce prevede aducerea gazelor naturale ruse în Europa ocolind Ucraina, va profita atât Rusia, cât şi Uniunea Europeană.

South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră, până în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria. O altă ramură ar putea fi construită până în nord-estul Italiei. Capacitatea proiectată a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Compania South Stream Transport B.V. este un joint-venture internaţional ai cărui acţionari sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO