Bulgarii au bătut palma cu SOCAR pentru gazele din zona caspică, românii încă aşteaptă studii

În condiţiile în care proiectul românesc pentru alimentarea cu gaze din zona caspică bate pasul pe loc, vecinii noştri bulgari, mult mai dependenţi de gazul rusesc, par a se mişca mai repede.
Economica.net - mie, 24 sept. 2014, 21:03
Bulgarii au bătut palma cu SOCAR pentru gazele din zona caspică, românii încă aşteaptă studii

Compania naţională de petrol şi gaze din Azerbaijan (SOCAR) a semnat un memorandum de înţelegere cu distribuitorul bulgar de gaze Bulgargaz, la Baku, prin care statul balcanic va importa gaze azere în anii următori, potrivit presei din Azerbaijan. Acordul vizează construcţia unei conexiuni între Bulgaria şi Grecia, prin care Bulgaria ar urma să importe, la orizontul anului 2016, cel puţin 200-300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaijan.

O decizie finală pentru construcţia gazoductului dintre cele două state din Peninsula Balcanică ar urma să fie luată la finalul acestui an, iar lucrările ar urma să fie finalizate în 2016.

Azerbaijanul este o ţară cu mari rezerve de gaz şi dezvoltă acum, împreună cu mai multe companii occidentale, un uriaş câmp gazeifer, Shah Deniz, cu rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi de gaz-producţia actuală a României pe mai mult de 100 de ani, pentru comparaţie. Gazul va ajunge în Europa prin două conducte, TANAP (Trans Anatolian Gas Pipeline), până în Turcia, şi apoi TAP (Trans Adriatic Pipeline), din Turcia, prin Grecia până în Italia. Bulgarii ar urma aşadar să primească gaze din Azerbaijan printr-o conductă dinspre Grecia.

Bulgarii sunt oricum implicaţi şi în a doua fază de dezvoltare a proiectului de la Shah Deniz, fiind una dintre cele nouă companii europene care au semnat deja contracte de achiziţie, pe 25 de ani, a gazelor azere.
După eşecul gazoductului Nabucco, România, ţară cu o dependenţă mai redusă de importurile de gaze şi cu resurse importante în Marea Neagră, aflate încă în faza de explorare, mai are o singură şansă de a primi gaze din zona caspică: proiectul AGRI: Azerbaidjan Georgia Romania Interconnector.

Proiectul a fost iniţiat în 2010, printr-un memorandum semnat la Bucureşti între România, Azerbaijan şi Georgia, iar ulterior s-a alăturat şi Ungaria. Societatea AGRI LNG Project Company are ca acţionari Romgaz Mediaş (România), SOCAR (Azerbaidjan), Georgian Oil and Gas Corporation – GOGC (Georgia) şi Magyar Villamos Muvek – MVM (Ungaria).

Proiectul prevede realizarea unui terminal de lichefiere a gazelor la Batumi, Georgia, şi a unui terminal de regazeificare la Constanţa. Practic, este vorba despre transportul gazelor azere în Georgia, pe coasta Mării Negre, unde gazul va fi lichefiat şi transportat până la Constanţa cu metaniere. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Totuşi, de atunci proiectul a rămas la nivel de intenţie.”În ceea ce priveşte proiectul AGRI, aşteptăm rezultatele studiului de fezabilitate realizat de firma britanică Penspen. Am investit în acest studiu sute de mii de dolari, ne interesează foarte mult rezultatele lui”, a declarat Hamza Karimov, directorul SOCAR Romania, cu ocazia unei conferinţe de presă prilejuită de deschiderea unei noi staţii de distribuţie a carburanţilor.

Acest studiu trebuia terminat, iniţial până la finele anului trecut, apoi până la jumătatea acestui an.

Investiţia este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...