Bulgarii au bătut palma cu SOCAR pentru gazele din zona caspică, românii încă aşteaptă studii

În condiţiile în care proiectul românesc pentru alimentarea cu gaze din zona caspică bate pasul pe loc, vecinii noştri bulgari, mult mai dependenţi de gazul rusesc, par a se mişca mai repede.
Economica.net - mie, 24 sept. 2014, 21:03
Bulgarii au bătut palma cu SOCAR pentru gazele din zona caspică, românii încă aşteaptă studii

Compania naţională de petrol şi gaze din Azerbaijan (SOCAR) a semnat un memorandum de înţelegere cu distribuitorul bulgar de gaze Bulgargaz, la Baku, prin care statul balcanic va importa gaze azere în anii următori, potrivit presei din Azerbaijan. Acordul vizează construcţia unei conexiuni între Bulgaria şi Grecia, prin care Bulgaria ar urma să importe, la orizontul anului 2016, cel puţin 200-300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaijan.

O decizie finală pentru construcţia gazoductului dintre cele două state din Peninsula Balcanică ar urma să fie luată la finalul acestui an, iar lucrările ar urma să fie finalizate în 2016.

Azerbaijanul este o ţară cu mari rezerve de gaz şi dezvoltă acum, împreună cu mai multe companii occidentale, un uriaş câmp gazeifer, Shah Deniz, cu rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi de gaz-producţia actuală a României pe mai mult de 100 de ani, pentru comparaţie. Gazul va ajunge în Europa prin două conducte, TANAP (Trans Anatolian Gas Pipeline), până în Turcia, şi apoi TAP (Trans Adriatic Pipeline), din Turcia, prin Grecia până în Italia. Bulgarii ar urma aşadar să primească gaze din Azerbaijan printr-o conductă dinspre Grecia.

Bulgarii sunt oricum implicaţi şi în a doua fază de dezvoltare a proiectului de la Shah Deniz, fiind una dintre cele nouă companii europene care au semnat deja contracte de achiziţie, pe 25 de ani, a gazelor azere.
După eşecul gazoductului Nabucco, România, ţară cu o dependenţă mai redusă de importurile de gaze şi cu resurse importante în Marea Neagră, aflate încă în faza de explorare, mai are o singură şansă de a primi gaze din zona caspică: proiectul AGRI: Azerbaidjan Georgia Romania Interconnector.

Proiectul a fost iniţiat în 2010, printr-un memorandum semnat la Bucureşti între România, Azerbaijan şi Georgia, iar ulterior s-a alăturat şi Ungaria. Societatea AGRI LNG Project Company are ca acţionari Romgaz Mediaş (România), SOCAR (Azerbaidjan), Georgian Oil and Gas Corporation – GOGC (Georgia) şi Magyar Villamos Muvek – MVM (Ungaria).

Proiectul prevede realizarea unui terminal de lichefiere a gazelor la Batumi, Georgia, şi a unui terminal de regazeificare la Constanţa. Practic, este vorba despre transportul gazelor azere în Georgia, pe coasta Mării Negre, unde gazul va fi lichefiat şi transportat până la Constanţa cu metaniere. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Totuşi, de atunci proiectul a rămas la nivel de intenţie.”În ceea ce priveşte proiectul AGRI, aşteptăm rezultatele studiului de fezabilitate realizat de firma britanică Penspen. Am investit în acest studiu sute de mii de dolari, ne interesează foarte mult rezultatele lui”, a declarat Hamza Karimov, directorul SOCAR Romania, cu ocazia unei conferinţe de presă prilejuită de deschiderea unei noi staţii de distribuţie a carburanţilor.

Acest studiu trebuia terminat, iniţial până la finele anului trecut, apoi până la jumătatea acestui an.

Investiţia este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...